open-navfaktor-logo
search
Postoji potreba
Broj pregleda sa 200 porastao na 1.000 godišnje: Psihijatrija u Tuzli uskoro će dobiti krevete za smještaj djece
Klinika za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla do kraja ove godine trebala bi imati na raspolaganju krevete za najmlađe pacijente, koji nakon pregleda na Odjelu za dječiju i adolescentnu psihijatriju budu trebali bolničko liječenje.
26.06.2023. u 16:16
get url
text
Adaptacija prostora je u toku
Adaptacija prostora je u toku

Problem smještaja djece na psihijatriju u Tuzli, aktueliziran je nakon pokušaja ubistva nastavnika u Osnovnoj školi Lukavac Grad. Podsjećamo, pomoćnik direktora i nastavnik engleskog jezika Nedim Osmanović, 14. juna, ranjen je u vrat hicem iz pištolja u prostorijama ove škole. Počinitelj je bivši učenik ove škole, koji još nema navršenih 14 godina. Maloljetni počinitelj odmah nakon hapšnja prebačen je u psihijatrijsku ustanovu u Sarajevu, gdje je još smješten.

Zgrada Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju

- Iz prostora predviđenog za Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju izmješten je atelje rahmetli Nesima Tahirovića i krenuli smo u renoviranje. Uključila se i Vlada Tuzlanskog kantona sa oko 500 hiljada KM da bi nastavili proces koje su pokrenule kolege sa Klinike za psihijatriju zajedno sa Fondacijom "Mentalno zdravlje za sve" iz Brčko distrikta, koja je za ovu svrhu prikupila oko 120.000 KM - kaže vršilac dužnosti direktora UKC-a Tuzla prof. dr. Denijal Tulumović.

Vršiteljica dužnosti načelnice Klinike za psihijatriju dr. Nerminka Aljukić kaže da ne postoji problem s kadrom jer ova klinika ima dva subspecijalista dječije i adolescentne psihijatrije.

- Dakle, mi Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju imamo kadar, ali nemamo krevete. Imamo ambulantne preglede i dnevno bolnički tretman. Naše iskustvo ukazuje na povećanu patologiju tog uzrasta. Za kratko vrijeme mi smo sa 200 pregleda djece godišnje došli na oko 1.000. U prvoj fazi planiramo pet, a u konačnici deset kreveta za djecu i adolescente - kaže dr. Aljukić.

Dr. Nerminka Aljukić

Zavod zdravstvenog osiguranja (ZZO) TK, u posljednjem tromjesečju ove godine, za Odjel dječije psihijatrije izdvojit će nešto više od 200.000 KM, potvrdio je direktor ZZO-a Denis Husić te dodao da će iznos u narednoj godini, za funkcioniranje ovog odjela UKC-a Tuzla, biti povećam na milion KM.

Lejla Vuković jedna je od zastupnica u Skupštini TK, koja je pokrenula inicijativu za rješavanje ovog problema. Ona ističe da je trebalo puno ranije krenuti u implementaciju s obzirom na to da su sredstva bila osigurana.

- Prije dvije godine otprilike zajedno sa ostalim zastupnicima u Skupštini TK bili smo ovdje u posjeti i uputili hitan apel, inicijativu, za hitno izmještanje ovog ateljea i kako smo dobili informaciju, krenulo se u realizaciju. Nadam se da ovo nije kasno - kazala je Vuković uz napomenu da će Vlada TK izdvojiti 500.000 KM za adaptaciju, a ukoliko budu potrebna i veća sredstva može se računati na podršku skupštinske većine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.