open-navfaktor-logo
search
Došli nespremni
Bruka u NSRS-u: Zastupnici SDS-a nisu znali čak ni o čemu su raspravljali
Da pojedini zastupnici ponekad ne pročitaju prijedlog zakona o kojem se raspravlja, opće je poznato. Međutim, da ne znaju definiciju pojma o kojem raspravljaju, rijetko se dešava.  
20.02.2020. u 15:04
get url
text

Danas je na dnevni red došao Zakon o metrologiji, kojim se uređuje sistem zakonske metrologije u Republici Srpskoj, upotreba etalona i referentnih materijala, stavljanje na tržište i upotreba mjerila, ocjenjivanje usaglašenosti mjerila sa propisanim zahtjevima, imenovanje tijela za ocjenjivanje usaglašenosti mjerila, verifikacija mjerila, ovlašćivanje tijela za verifikaciju mjerila, pretpakovani proizvodi, važenje stranih znakova i dokumenata, nadzor, kao i druga pitanja od značaja za metrologiju.

Na ovom, današnjem zasjedanju Narodne skupštine Republike Srpske, zastupnici Kluba SDS-a Tomica Stojanović i Miladin Stanić su potpuno promašili o čemu se raspravlja.

Zakon o metrologiji su "prekrstili" u Zakon o meteorologiji, pa su pričali o unapređenju i zaštiti poljoprivredne proizvodnje, kao i o zaštiti od poplava, požara i ostalih elementarnih nepogoda.

-Ovaj zakon je bitan i značajan prije svega za poljoprivrednu proizvodnju, s obzirom na to da od vremenskih uvjeta ova grana privrede u mnogome zavisi - naveo je Stojanović.

Da stvar bude gora, zastupnik Stanić je u svom izlaganju, dodao i da "zahvaljujući unapređenju meteoroloških predviđanja i prognoza, dešava se da velike države svijeta iseljavaju stanovništvo na dva-tri, pet dana, provode mjere protiv vjetrova, protiv ciklona, protiv poplava, protiv padavina i tako dalje."

Dodao je i da "vidimo u svijetu da Australija nije uspjela da se odbrani ni od požara ni od poplava."

Ovu blamažu prekinuo je zastupnik Srđan Mazalica, koji je naveo da  treba da se drže dnevnog reda, te im poručio da su trebali barem malo da pročitaju Zakon, zato što se u Zakonu jasno govori o obrazovanju laboratorija i načinima na koje laboratorije ispunjavaju određene standarde i dodao da se radi o mjerilima, o mjerenju, o laboratorijama, a ne o predviđanju elementarnih nepogoda...

Metrologija - definicija

Metrologija (ili mjeriteljstvo) jeste nauka o mjerenju, koja uključuje sve teoretske i praktične aspekte mjerenja - bavi se metodama mjerenja fizičkih veličina, ostvarivanjem i održavanjem etalona fizikalnih veličina, razvojem i izradom mjerila (mjernih instrumenata, uređaja i mjernog pribora), te analizom mjernih rezultata. Za njen nastanak većina metrologa navodi 18. vijek. Mjeriteljstvo je razvijeno do primijenjene nauke. Ono je, kao i sve druge primijenjene nauke, našlo ishodišta duboko u specijalističkim strukama u kojima se nešto mjeri sa svrhom.

Dijeli se na:

teoretsko mjeriteljstvo;
praktično mjeriteljstvo;
zakonsko mjeriteljstvo.

Meteorologija - definicija

Meteorologija je nauka o Zemljinoj atmosferi i promjenama u njoj. Meteorologija proučava promjene vremena oko nas. Pripada u grupu geofizičkih nauka. Neke od glavnih pojava koje se proučavaju su količina i vrsta padavina, grmljavinske oluje, tornada, tropski cikloni i tajfuni. Bitan uticaj vremena na ljude i ljudske aktivnosti doveo je do razvoja nauke o prognoziranju vremena.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.