open-navfaktor-logo
search
Testiranje kod kuće
Brzi test na koronavirus u državnim apotekama 15, u privatnim osam KM, jesu li pouzdani
U apotekama u našoj zemlji odnedavno se mogu kupiti brzi antigenski tekstovi na prisustvo koronavirusa za kućnu upotrebu.
29.11.2021. u 19:00
get url
text

U nekoliko apoteka, privatnih i onih koji se nalaze u sastavu JU Apoteke Sarajevo, rekoše nam da, osim što su jednostavni za upotrebu, puno su jeftiniji od onih kojima se građani podvrgavaju u laboratorijama, a čija je najniža cijena 20 KM.

Zanimljivo je da su u Sarajevu testovi gotovo za duplo jeftiniji u privatnim apotekama nego u državnim koje se nalaze u sastavu JU Apoteke Sarajevo.

Tako ćete u apoteci u ulici Obala Kulina Bana u Starom Gradu (u sastavu JU Apoteke Sarajevo) test platiti 14,95 KM, koliko košta i u apoteci u naselju Buča Potok u Novom Gradu.

- Dobijete jedan paketić sa reagensom i trakicom za kućnu upotrebu. Uputstvo o upotrebi možete dobiti u apoteci od farmaceuta, a sadrži ga i svaki test. Vrlo je jednostavan i brz postupak – kazala nam je uposlenica u apoteci u sarajevskom naselju Buča Potok.

Brzi antigenski tekst na koronavirus u apoteci u ulici Emira Bogunića Čarlija, u naselju Ilidža, košta 15 maraka, dok ga u apoteci u ulici Salke Lagumdžije, u naselju Dobrinja, trenutno nema kupiti.

U privatnoj apoteci "Dina" također možete kupiti ovaj test, a platit ćete ga 9,50 KM. U privatnoj apoteci "Delfin", u ulici Bulevar Meše Selimovića, košta 7,90, a u apoteci "Rosić" u Istočnom Sarajevu 8,40 maraka.

Zanimalo nas je i koliko su ovi kućni testovi zaista pouzdani? Prema riječima dr. Andree Jurić, epidemiologinje, oni su u pravilu slabije senzitivni nego testovi koji se rade u zdravstvenim ustanovama.

- To znači da test može biti lažno negativan, ali se mogućnost toga smanjuje ako postoji sumnja na prisustvo koronavirusa, pa osoba nakon 24 do 48 sati, ponovi testiranje – kaže Jurić.

No, prema riječima epidemiologinje, testiranju se pristupa samo onda kada postoji indikacija za to, odnosno kada klinička slika osobe ukazuje na moguće prisustvo koronavirusa.

- Povišena tjelesna temperatura, bolovi u tijelu, osjećaj nemoći, suhi kašalj su simptomi koji pacijenta upućuju da pozove ambulantu kojoj pripada, odnosno kada bi pacijent, ako to želi, mogao u apoteci uzeti test i testirati se. No, ponavljam opet, taj test nije sto posto siguran, i to svakako treba uzeti u obzir ako je rezultat negativan. Tada se pacijent treba, ili ponovo testirati, nakon 48 sati, ili se javiti svom ljekaru koji će odrediti dalji tok liječenja – pojašnjava Jurić.

Ono što je najvažnije kod COVID-19, jeste rano započinjanje liječenja, koje onda, kako kaže Jurić, daje dobre rezultate.

Iako nisu sto posto pouzdani, kućni testovi ipak, dodaje, štede novac i vrijeme.

- Testovi koje nude privatne laboratorije su dosta skuplji, a kad uzmemo u obzir stepen pouzdanosti i jednih i drugih, ta razlika nije velika – navela je Jurić.

Dodajmo i to da brzi antigenski kućni test daje rezultat već za otprilike 20-tak minuta od trenutka testiranja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.