open-navfaktor-logo
search
Krug 99
Carole Hodge: Zašto su Britanija i SAD podržale Schmidta koji je ojačao HDZ
Britanska politika u suštini ostaje ista kao prije 30 godina gledajući na Srbiju kao ključ stabilnosti i sigurnosti u regionu i kao prepreku za dalje evropske integrcije, izjavila je danas Carole Hodge, sa Univerziteta u Glasgowu, uvodničarka redovne sesija Kruga 99 o temi Britanska politika u bosanskom ratu i poslije.
26.03.2023. u 14:05
get url
text

Carole Hodge, autorica knjiga Velika Britanija i Balkan i The Balkans on Trial, rezimirala je događaje u prethodnim godinama na području bivše Jugoslavije, naročito Bosne i Hercegovine, tokom ratnih dešavanja, pokušaja mirovnih pregovora, objašnjavajući uticaj Velike Britanije i svjetskih sila na politiku prema sukobljenim stranama.

Ona je istakla da su pravne svjetske sile i institucije bilo činjenjem ili propustom omogućile su genocid u Bosni i Hercegovini imeđu 1992. i 1995. godine. U tome je Velika Britanija sa Francuskom u najvećem dijelu predvodila međunarodni konsenzus.

Prema njenim riječima Ruska invazija na Ukrajinu dovela je u pitanje budući balans svjetskih snaga. SAD je sa Britanijom predvodila konsenzus za odbranu Ukrajine od ruske agresije.

- Obe zemlje su takođe odmah podržale izborne reforme visokog predstavnika Christiana Schmidta koje su omogućile mnogo jaču ulogu etnonacionalističke stranke HDZ u Federaciji BiH - rekla je Hodge.

Dodala je da se čini se da SAD, za razliku od svoje politike tokom rata u BiH, sada također vide Srbiju kao ključnog igrača na Balkanu.

- Motivacija za podršku izbornim promjenama je različita. U slučaju Bidenove administracije naglasak je na obuzdavanju kontinuiranih i upornih poteza Milorada Dodika, predsjednika RS-a za otcjepljenje, zajedno sa prijetnjom HDZ da će blokirati institucije ukoliko se ne ispune njeni zahjevi za trećim entitetom riskirajući imploziju BiH i mogući širi požar u regionu - istakla je Hodge.

Naglasila je da je SAD zaslužna za donošenje mira u BiH kroz akciju NATO-a koja je omogućila Daytonski sporazum, napominjući i da je američka politika tokom rata u BiH pomogla Hrvatima da promjene odnos snaga.

- Nedavno su se uključili i viši američki stručnjaci za Balkan, koji imaju jake veze sa Beogradom. Sadašnji pregovori se vode između dvije ravnopravne strane kako u BiH tako i na Kosovu. Ali oni nisu jednaki. S jedne strane bio je genocid i masovni zločini protiv čovječnosti, a s druge strane bila je ogromna vojna sila koja je napala međunarodno priznatu državu, a to nikada nije priznato ni od strane agresora niti međunarodne zajednice - istakla je Hodge.

Smatra da je pristup evropskih i američkih izaslanika duboko ciničan, praćen obećanjima da će biti na evropskom putu, euroatlanskih struktura.

- Schmidt je više puta izjavio da je njegov glavni posao očuvanje Daytonskog sporazum bez amandana. Ipak uprkos postizanju statusa kandidata BiH gotovo sigurno neće biti dozvoljeno da uđe u EU u okviru svoje sadašnje etnički segergirane strukture jer je to protivno principima na kojima je EU zasnovana - naglasila je Hodge.

​​​​​​​Adil Kulenović, predsjednik Kruga 99, kazao je da je kada govori o ovoj temi nemoguće izbjeći aktuelni koncept "Dodikove histerične osionosti sa embargom na kontakte sa osobljem ambasada Velike Britanije i SAD".

- Ne bez doze cinizma treba reći, ono što ste proizveli politikom nepricipijelnih ustupaka nasilnika na račun bosanske demokratske budućnosti, također i prošlosti, to ste i dobili - kazao je Kulenović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.