open-navfaktor-logo
search
Inicijativa 
Čavalić: Oslobađanjem od PDV-a za kupovinu prvog stana oživjeli bi umrtvljeno tržište nekretnina
Ministarstvo finansija i trezora u Vijeću ministara Bosne i Hercegovine pokrenulo je postupak za izmjene i dopune Zakona o PDV-u čiji je cilj oslobađanje od PDV-a na kupovinu prve nekretnine za sva punoljetne osobe.
27.11.2023. u 07:46
get url
text

VEZANI TEKST - Ministar Amidžić: One koji kupuju prvu nekretninu osloboditi od PDV-a

Resorni ministar Srđan Amidžić obrazložio je prijedlog koji bi podrazumijevao povrat PDV-a koji se odnosi na 40 kvadrata stambenog prostora i dodatnih 15 kvadrata za svakog člana domaćinstva. Za ovo će, smatra Amidžić, trebati vrijeme i podrška svih političkih partija u BiH, a podrazumijeva i smanjenje javnih prihoda. Evo šta o ovom prijedlogu misle ekonomski analitičari.

Admir Čavalić, ekonomista i zastupnik u Parlamentu Federacije BiH, smatra da je ovo dobra inicijativa.

- Prije svega imamo problem sa dinamikom tržišta u BiH. Zbog nefunkcionisanja tržišnih sila ponude i potražnje cijena stanova stagnira ili samo ide prema gore. S druge strane, sve je manji broj građana koji žive u BiH, a sve veći broj dostupnih nekretnina sa cijenama koje stalno rastu prema gore. To pokazuje da imamo neke ključne nedostatke na tržištu nekretnina. Dobro je da se kroz poticaj oslobađanja od PDV-a dinamizira tržište - kaže Čavalić.

Zašto je oslobađanje od PDV-a za prvu kupovinu stana bolje od direktnih investicija?

- Bolje je zato što se ne biraju pobjednici ili gubitnici, odnosno nema diskriminacije jer svi kupuju po istim uvjetima. Kada se u kantonima daju novci za subvencioniranje prilikom kupovine stanova, onda tačno targetirate određenu populaciju, naprimjer mlade do 30 godina. S druge strane, te liste uvijek budu politički obojene. Zatim, ko je izabran da dobije subvenciju i na koji način. Na ovaj način ukidanjem PDV-a svakom građaninu daje se jednaka šansa pred zakonom i smanjuje se mogućnost korupcije i malverzacija, a naš sistem je po tome poznat – ističe Čavalić.

Hoće li stanovi pojeftiniti nakon oslobađanja od PDV-a, naš sagovornik kaže:

- Prilikom pokušaja neuspjele diferencijacije PDV-a uvijek sam naglašavao da ne mora značiti da će pasti cijena hljeba. To se ne može garantovati jer onaj koji proizvodi nešto shodno novonastalim globalnim okolnostima odredi neku novu cijenu.

Dobro bi bilo kada bi se općine odrekle poreza na promet i to bi snizilo cijenu nekretnina koje se kupuju prvi put.

- Dobro bi bilo i kada bi se to dogodilo i to bi bio još jedan korak na oživljavanju mrtvog tržišta nekretnina – ističe Čavalić.

Svaki potez vlasti koji je dobar za građane, kao što je pokrenuta inicijativa da se smanje troškovi prilikom kupovine prvog stana je dobra, kaže Draško Aćimović, ekonomski analitičar.

- Samo treba obratiti pažnju da se ispune svi propisani uvjeti. U našim uvjetima kada su precijenjene cijene stanova i u ovom bi trebalo napraviti jednu akciju na koji način da se što više pomogne ljudima. Imamo slučajeva kada su ljudi bili u braku pa su se razveli i jednom od partnera ostaje stan. Šta će onda biti sa drugim partnerom koji je ostao bez stana i takvim ljudima treba omogućiti da kupe stan bez PDV-a. Građanima se može pomoći mnogo više i na razne načine. Prošle godine inkasirano je dvije miljarde maraka više od poreza i PDV-a i može se pomoći svim socijalnim kategorijama građana od tog viška prihoda - ističe Aćimović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.