open-navfaktor-logo
search
Federalni zastupnik
Čavalić: Šta se čeka sa online fiskalizacijom, zakonom o doprinosima...
U Federaciji Bosne i Hercegovine godinama se čeka na donošenje novih fiskalnih zakona, tačnije zakona o doprinosima i zakona o porezu na dohodak.
14.02.2024. u 07:51
get url
text

VEZANI TEKST - Mijatović: Od 1. januara minimalna plaća u FBiH 1.000 KM

Prema postojećim zakonima poslodavci plaćaju 41,5 posto doprinosa na plaće, a izmjene predviđaju smanjenje ove stope na 31,5 ili čak na 28 posto, međutim te zakone nova Vlada Federacije BiH nikako da uputi u parlamentarnu proceduru.

Federalni zastupnik Admir Čavalić (SBiH) koji je i predsjednik Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH kaže kako će uputiti svoje prijedloge ova dva zakona.

- Svakako ćemo i ove godine uputiti naše prijedloge izmjena fiskalnih zakona (zakona na doprinose i zakona na porez na dohodak) jer to je nešto što ne može čekati. Vjerujem da će od donošenja tih zakona najviše koristi imati radnici, ali i sami poslodavci, odnosno da će se zaštititi naša privreda - govori Čavalić i dodaje:

- Ali moram vam reći jednu bitnu stvar, proces online fiskalizacije još nije počeo. Nemamo nikakve inpute niti od telekom operatera, niti od Vlade FBiH, niti Ministarstva finansija u vezi sa online fiskalizacijom. Tako da je moje prvo pitanje na sljedećoj sjednici šta je sa online fiskalizacijom, da li se počelo, rade li se nekakve predradnje, imamo li ikakve analize, izvještaj. Znamo li koliko će nas koštati i kada je planirano osigurati IT podršku koja treba to realizirati.

Zamazivanje očiju nacrtima zakona 

Objašnjava da mu nije jasno kako Vlada FBiH može isporučiti fiskalne zakone "ako nemamo te online fiskalizacije".

- Bojim se da će možda tokom godine da se puste nacrti fiskalnih zakona, ali to bi bilo samo zamazivanje očiju javnosti, neki privremeni populizam. Mi znamo da nacrti mogu biti u parlamentarnoj proceduri dvije-tri godine ili čak i nestati - govori Čavalić.

Upitali smo šta zapravo online fiskalizacija znači za građane.

- Najviše utjecaja ima na privredu u smislu da se uvodi fiskalna disciplina. Pozitivni primjeri su Hrvatska i Crna Gora. To znači da možete u realnom vremenu pratiti fiskalni račun da li je izdat ili nije. To može i porezna uprava. Jedan moćni informacioni sistem omogućava sve u realnom vremenu i tu je posebno zahvalno sa pozicije statistike jer se vidi koliko određeni grad, mjesto, općina, privredni subjekt radi uplate i slično - govori Čavalić.

Kod nas je mizerno povećanje mininalne plaće, ali u RS-u...

Dodaje kako je cilj online fiskalizacije iz pozicije zakonodavca, da se omogući nekih pola milijarde do milijardu KM kako bi se uradile fiskalne reforme.

- Mada ja mislim, da se hoće uraditi fiskalne reforme, one se mogu uraditi pod pretpostavkom da će dugoročno doći do rasta prihoda, prije svega po osnovi indirektnih poreza, odnosno, PDV-a na potrošnju - kaže Čavalić.

Osvrnuo se na minimalnu plaću u Federaciji BiH koja je 619 KM.

- Kod nas je mizerno povećanje u odnosu na najaljivanih 1.000 KM. Za to treba Vlada da odgovara zašto nije stvorila uvjete za povećanje. Nije rješenje ni da se ide na povećanje minimalca na 1.000 KM bez rasterećenja poslodovaca, kao što je urađeno u RS-u gdje je povećan na 900 KM pa sada vidimo tamo probleme, otkaze, prebacivanje kompanija u FBiH ili poskupljenje usluga, od kafića do brze pošte - govori Čavalić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.