open-navfaktor-logo
search
Govor na godišnjici
Čega se pametan stidi Čović se time ponosi: UZP, 111 godina robije i zločinačka HRHB
U povodu 27. godišnjice utemeljenja i osnivanja tzv. Hrvatske Republike Herceg- Bosne u Domu HDZBiH održana je svečana sjednica.
28.08.2020. u 16:58
get url
text

U uvodnom dijelu svečane sjednice obratio se Vladimir Šoljić, predsjednik Glavnog vijeća tzv. HZHB i jedan od utemeljitelja tzv. Hrvatske Republike Herceg- Bosne. 

- Stvaranje Hrvatske Republike Herceg Bosne služi na ponos svih nas i s ponosom se prisjećamo svega što smo uradili prije 27 godina. U tim bremenitim vremenima uspjeli smo, časno i ponosno, zaštititi naš nacionalni, kulturni i historijski identitet. Svima vama čestitam 27. godišnjicu Hrvatske Republike Herceg Bosne - kazao je Šoljić. 

Predsjednik HDZBiH i nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora Dragan Čović istaknuo je " historijsku važnost današnjeg dana kojeg se s ponosom prisjećamo, kao i dubokim pijetetom za svakog hrvatskog sina koji je svoj život utkao za slobodu hrvatskog naroda od Posavine, Srednje Bosne i krajnjeg juga naše zemlje". 

- Ono što mi se čini važnim istaknuti je da smo ove godine napravili jednu ogromnu prekretnicu za naš narod, za sve ono što vrlo brzo stoji ispred nas. Kroz institucije predsjednika RH koji je odlikovao naše jedinice koje su odbranile i oslobodile BiH i RH, kroz ulogu Hrvatskog sabora te Vlade RH nadograđeni su temelji našeg zajedništva u najširem smislu.  Danas šaljemo snažnu poruku predstavnicima druga dva naroda bez obzira kako tko ove poruke tumačio. Gradimo svoju domovinu, svoju državu Bosnu i Hercegovinu i od naše jednakopravnosti nikad nećemo odustati, štaviše, kroz izmjene Izbornog zakona ostvarit ćemo je u punom smislu te riječi. Još jedanput, svim utemeljiteljima HRHB iskreno čestitam današnji dan i na njihovoj hrabrosti i odvažnosti koju su pokazali prije 27 godina - istakao je Čović. 

A čime se to mogu pohvaliti, o kojoj i čijoj hrabrosti govore, i čega se mogu sa ponosom prisjećati Šoljić, Čović i ostatak družine okupljene oko vrhuške HDZBiH? 

Fakti su neumoljivi. 

"Šestorka hercegbosne" ( Jadranko Prlić, Milovoj Petković, Bruno Stojić, Valentin Ćorić, Berislav Pušić, Slobodan Praljak) osuđeni su u Hagu pravosnažno za dokazani UZP (udruženi zločinački poduhvat) u kojem je učestvovalo političko i vojno rukovodstvo Republike Hrvatske na čelu sa Franjom Tuđmanom, prvim predsjednikom te zemlje. 

Proglašeni su krivim zbog učestvovanja u udruženom zločinačkom poduhvatu (UZP) čiji je cilj bio da se politički i vojno potčine, trajno uklone i etnički očiste Bošnjaci iz onih dijelova BiH koji su proglašeni Herceg-Bosnom, te da se ta područja pripoje državi Hrvatskoj, ili da se proglase državom unutar BiH (po uzoru na Republiku Srpsku).

Ubijanje, progon, deportacija, silovanje, prisilno premještanje, protupravno zatvaranja, okrutno postupanje, oduzimanje imovine širokih razmjera, protupravni prisilni rad, uništavanje vjerskih i obrazovnih ustanova, protupravni napad na civile...zločini su koji su spomenuti u 26 tačaka optužnice, od kojih su optuženi proglašeni krivim za više njih.

Prilikom podužeg čitanja presude u haškoj sudnici, naveden je niz zločina pripadnika HVO-a u koje su se sudije uvjerili da su se dogodili. Pogotovo u zatočeničkim objektima, logorima kao što su bili Heliodrom, Dretelj, Ljubuški, Gabela...

- Pripadnici HVO-a redovno su tukli zarobljenike. Jednog zatočenika u Heliodromu su natjerali da poliže vlastitu krv jer - balijska krv ne smije ostati na hrvatskom tlu.

Bit će da je ovo po Čovićevim uzusima ta hrabrost i odvažnost. 

Spomenuo je danas i Srednju Bosnu. Tu su mu valjda na ponos zločini nad Bošnjacima Ahmića za koje je osuđen Dario Kordić kog je svečarski dočekao po povratku iz Haga u Busovači. 

A možda nije mogao sebe samog da pohvali, ispalo bi to pomalo narciosoidno, za svoj doprinos u iskorištavanju logoraša Bošnjaka iz zloglasnog Heliodroma, 1993. godine kada je bio direktor mostarskog Sokola. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.