open-navfaktor-logo
search
Godinama propada
Čeka se budžet: Hoće li Predsjedništvo BiH napokon obnoviti rezidenciju Konak
Rezidencija Konak, objekat kojim upravlja Predsjedništvo BiH, u sarajevskom naselju Bistrik, posljednji saraj sultanovog namjesnika u Bosni, jedan je od simbola i prepoznatljivih građevina Sarajeva.
10.12.2022. u 19:18
get url
text

Iz Konaka se decenijama vladalo Bosnom. U njemu je bilo sjedište Zemaljske skupštine i Narodne vlade. U njemu je bio smješten i prvi medicinski fakultet u BiH. U Konaku je, kako smatraju neki historičari, izdahnuo Franz Ferdinand, austrougarski prijestolonasljednik, čija je smrt nakon atentata u Sarajevu pokrenula Prvi svjetski rat.

Tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu Konak je pretrpio djelimična oštećenja, a već duži niz godina zbog oštećenja i neuvjetnosti u njemu se ne organiziraju državni prijemi niti boravak visokih stranih delegacija tokom njihovih posjeta Bosni i Hercegovini.

Već nekoliko godina unazad priprema se njegova restauracija i sanacija, no kako vrijeme odmiče ovaj nekada reprezentativni objekat u kojem su spavali sultani, banovi, kraljevi i predsjednici, danas je prazan i sve više, nažalost, propada.

Naime, objekat se nalazi u vlasništvu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a za njegovo (ne)održavanje zadužena je Služba za zajedničke poslove institucija BiH.  

Aktivnosti na sanaciji graditeljske cjeline Konak započele su 2006. godine, no do sada konkretnog početka radova nije bilo.

- Služba za zajedničke poslove institucija BiH obavlja poslove održavanja objekata institucija BiH u skladu sa nadležnostima, raspoloživim finansijskim sredstvima i ljudskim resursima. U skladu s tim kontinuirano planiramo finansijska sredstva u budžetu naše institucije za sanaciju, restauraciju i konzervaciju graditeljske cjeline "Konak". S obzirom na to da nam za tekuću godinu nisu odobrena sredstva, u objektu "Konak" obavljaju se samo poslovi održavanja objekta. Nadamo se da će nam u budžetu za iduću godinu biti odobrena sredstva, kako bismo nastavili sa planiranim aktivnostima i zacrtanim ciljevima – rekli su za Faktor iz Službe za zajedničke poslove institucija BiH.

Neprihvatljivo je da se jedna objekat od historijskog značaja, smatra stručnjak za pitanja državne imovine Bosne i Hercegovine Muharem Cero, drži u tako devastiranom stanju.

- To je vjerovatno i posljedica višegodišnje nemogućnosti povećanja državnog budžeta koji je već zaleđen. Možda i nemogućnosti ulaganja sredstava u taj objekat, a on bi nevezano što rezidencijalni objekat svojom površinom i strukturom itekako uz obnovu mogao biti u funkciji državnih institucija – kaže Cero dodajući da objekat može imati višestruke mogućnosti, odnosno da nije samo rezidencijalan već i multifunkcionalan.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.