open-navfaktor-logo
search
Zdravstvo u BPK
Čeljo: KB Goražde nema neurologa, angažiramo vanjske saradnike, nekim ljekarima ne dozvoljavaju takav rad
Zdravstvenim osiguranicima Bosansko-podrinjskog kantona (BPK), kojih ima 24.381, na raspolaganju je jedna bolnica, Kantonalna bolnica u Goraždu, te tri doma zdravlja, u svakoj od lokalnih zajednica po jedan, sa svojim ambulantama.
20.10.2023. u 08:03
get url
text

Iako je stanje danas neuporedivo bolje, Kantonalnoj bolnici koja je proizašla iz Ratne bolnice, osnovane krajem 1992. godine, prema riječima Senada Čelje, ministra za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice BPK, potrebne su godine da se od jedne ustanove, nastale u nemogućim uvjetima, uspostavi bolnička ustanova po svim propisanim standardima prostora, opreme i kadra.

Što više usluga pružati u Goraždu

- U odnosu na ratni period, danas je stanje neuporedivo bolje u sva tri segmenta (prostor, oprema i kadar), ali i dalje moramo nastaviti da kontinuirano unapređujemo naš zdravstveni sistem - navodi Čeljo.

Kaže kako je "većina disciplina poprilično adekvatno kadrovski pokrivena, bilo kroz radni odnos ili angažman spoljnih saradnika. Međutim, kako ministar navodi, u nekim segmentima postoje problemi".

 Senad Čeljo

- Kao problem broj jedan istakao bi oblast neurologije, gdje nam je jedini neurolog, koji je bio angažovan u Kantonalnoj bolnici Goražde, otišao u inostranstvo i trenutno ovu oblast pokrivamo sa samo jednim vanjskim saradnikom koji nije stalno angažovan, pa je naša bolnica često prinuđena neurološke pacijente upućivati na tretman u Sarajevo. Kada je riječ o angažiranju vanjskih saradnika, naglasio bih što neki od većih medicinskih centara ne dozvoljavaju svojim ljekarima ovakav vid dodatnog angažmana.

Također, problem je i što veliki broj ljekara, koje bi mogli angažovati, već rade na privatnim poliklinikama. Na veliko razumijevanje naišli smo tokom nedavne posjete menadžmentu Univerzitetski klinički centar Tuzla. Iskazana je spremnost da se odobri angažman specijalista iz oblasti neurologije koja nam je gorući problem, ukoliko sami specijalisti pokažu interes i ako pristanu na uvjete angažmana koji su im ponuđeni. Time bi osigurali pokrivenost neurologije 24 sata u sedmici. Razgovori sa samim ljekarima su u toku i iskreno se nadam da ćemo postići dogovor.

Za tercijarni nivo, kao i dio usluga iz domena sekundarnog nivoa zdravstvenih usluga koje se ne mogu pružiti u našem kantonu, pacijenti se upućuju u druge zdravstvene ustanove. Do ove godine Zavod zdravstvenog osiguranja BPK imao je ugovor o liječenju van kantona samo sa Kliničkim centrom Univerziteta u Sarajevu (KCUS), dok smo u ovoj godini omogućili našim osiguranicima liječenje i u Općoj bolnici "Prim. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, kao i u UKC Tuzla, sa kojima su zaključeni ugovori - ističe Čeljo.

Ministar dodaje kako je opredjeljenje da se što više usluga pruža u Goraždu. Kao primjer navodi izgrađen i stavljen u funkciju Centar za hemodijalizu, a izvršena je, kako kaže, i nabavka CT uređaja, kao i još brojna druga dijagnostička oprema.

- Cilj je da što više zdravstvenih usluga rade naši ljekari u Goraždu i sa tim trendom nećemo stati. S tim u vezi, u ovoj godini je za kapitalne projekte Kantonalne bolnice Goražde izdvojeno 628.000 KM, od čega 500.000 maraka iz Budžeta Federacije BiH, a 128.000 KM iz budžeta BPK Goražde. U narednoj godini iz Budžeta FBiH će također biti izdvojeno 500.000 KM, a sredstva koja ulaže naš kanton bit će u još većem iznosu - navodi Čeljo.

Dugoročna strategija Ministarstva zdravstva BPK je i da se kadrovski deficit rješava u dva pravca. Prvi je, kaže Čeljo, zadržavanje postojećeg i osiguranjem kadra iz drugih sredina te kontinuiranim poboljšanjem standarda ljekara. Drugi je dodaje, dugoročan i podrazumijeva profilisanje vlastitog kadra planskim dodjelama specijalizacija i subspecijalizacija.

- Ovakav pristup već daje rezultate. Samo u ovoj godini imamo pet novih specijalista u Goraždu. Dva pedijatra, urolog i radiolog, a do kraja godine specijalizaciju završava i specijalista anesteziolog. To je za Goražde ogroman potencijal. Kadrovski deficit je uveliko smanjen. Primjera radi, Kantonalna bolnica je 20 godina imala samo jednog pedijatra, sada ima dva. Imamo dva radiologa, a bilo je perioda kada nismo imali nijednog, pa se pribjegavalo tek povremenom angažmanu spoljnih saradnika. Imamo također i dva urologa, a nekada nismo imali nijednog. Godinama radimo sa jednim anesteziologom, a ubrzo dobijamo još jednog. Dva su opća hirurga, jedan ortoped, jedan otorinolaringolog. Kad je u pitanju interna medicina imamo dvoje subspecijalista: kardiolog i endokrinolog.

Ne bih da nekoga preskočim, ali kadrovska slika je dosta bolja i pokrivene su skoro sve discipline, izuzev neurologije gdje, po mom mišljenju, trenutni obim angažmana spoljnog saradnika nije dovoljan. Ako se realizuje pomenuti angažman sa ljekarima iz UKC Tuzla, to bi bilo potpuno adekvatno rješenje do okončanja specijalizacije našeg specijalizanta - pojašnjava Čeljo.

Kaže kako je trenutno na specijalizaciji 12 ljekara.

- Iz Kantonalne bolnice Goražde sedam (anesteziologija, interna medicina, radiologija, ginekologija, neurologija, opća hirurgija i mikrobiologija), a iz Doma zdravlja Goražde pet (pedijatrija, pulmologija, psihijatrija, fizijatrija i porodična medicina). Planom specijalizacija za 2024. godinu Kantonalnoj bolnici Goražde odobrene su dvije specijalizacije: opća hirurgija i oftalmologija, koje planiramo dodijeliti već početkom sljedeće godine. Također postoje i specijalizacije odobrene planovima iz ranijih godina koje planiramo dodijeliti cijeneći prioritete. Ono što je pozitivno je da jedan broj mladih ljekara upućujemo na specijalizacije, a njihova mjesta popunjavaju novi mladi ljekari koji nam se vraćaju sa završenog studiranja, a koji su također novi potencijalni specijalizanti. Moramo se truditi da spremno dočekamo smjenu generacija.

Rast plaća u zdravstvu

Nedostatak medicinske opreme također je jedan od problema.

- Naša bolnica do prošle godine nije imala CT uređaj. I po ovom pitanju se situacija poboljšava. Već sam rekao da je u ovoj godini uloženo 628.000 KM u opremu. U skladu sa Zakonom o finansijskoj konsolidaciji i restruktuiranju zdravstvenih ustanova u FBiH Kantonalna bolnica će u ovoj godini za medicinsku opremu dobiti iznos od 500.000 KM, a novih 500.000 maraka u sljedećoj. Uz dobro planiranje ulaganja ovih i sredstava budžeta BPK Goražde može se napraviti značajan iskorak i u ovom segmentu.

Napominje kako je standard radnika glavni, ali ne i jedini faktor zbog kojeg zdravstveni kadar odlazi i iz BPK.

- Materijalni status nastojimo popravljati. U ovoj godini omogućili smo rast plaća u zdravstvu, a planiramo to učiniti i u sljedećoj godini. Na neke stvari, kao što je retorika nekih političara koja kod ljudi stvara nesigurnost i koja je jedan od razloga odlaska, ne mogu utjecati. Ali mislim da je jako bitan i jedan korektan, pošten, ljudski, partnerski pristup u odnosima sa zdravstvenim radnicima, a toga često nije bilo, pa je i to bio jedan od razloga za odlazak - kazao je Čeljo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.