open-navfaktor-logo
search
Zastupnički dom FBIH
Čengić o izmjenama Zakona o PIO-u: Tražit ćemo da se penzije usklađuju sa indeksom cijena hrane
Izmjene zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju FBiH koje je Vlada Federacije BiH utvrdila još 16. septembra ove godine, naći će se na sutrašnjoj sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Izmjene bi trebalo da donesu povoljnije uvjete za vanredno usklađivanje penzija u FBiH.
20.12.2021. u 07:29
get url
text

Irfan Čengić (SDP), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH, za Faktor je kazao kako će amandmanski djelovati na ovaj zakon jer smatraju da se penzije moraju usklađivati sa indeksom cijena hrane, a ne općim indeksom cijena.

"Djelovat ćemo amandmanski"

- Smatramo da je potrebno izmijeniti Zakon o PIO-u kako bi se penzije usklađivale sa indeksom cijena hrane, a ne općim indeksom cijena kako sada stoji u zakonu. Jer penzioneri svoje penzije troše na hranu, režije, lijekove. Na dnevnom redu će se naći Prijedlog izmjena Zakona o PIO-u Vlade FBiH, ali mi imamo i svoj prijedlog izmjena, međutim on još nije na dnevnom redu. Na vladin zakon ćemo pokušati djelovati amandmanski - rekao nam je Čengić.

Predložene izmjene Zakona o PIO-u Vlade FBiH imaju 11 članova.

Novina u Zakonu je i mogućnost vanrednog usklađivanja penzija pod uvjetom da je stopa rasta realnog bruto domaćeg proizvoda (BDP) u prethodnoj godini bila veća od tri posto i ako nema akumuliranog deficita u Budžetu Federacije BiH, a najviše do stope rasta BDP-a u prethodnoj godini.

Po sadašnjem Zakonu o PIO-u vanredno usklađivanje penzija se moglo dogoditi u slučaju da je BDP rastao minimalno tri posto u dvije uzastopne godine.

Vanredno usklađivanje penzija neće se odnositi na najviše penzije ostvarene po zakonu dok odnos najviše i najniže penzije ne dosegne odnos jedan naprema pet.

Izmjenama Zakona također je definirano da se na policijske službenike s državnog nivoa, koji žive na području Federacije BiH, prilikom odlaska u penziju i izračuna penzije primjenjuju ista pravila koja važe i za policijske službenike s federalnog nivoa.

Kada je riječ po povredama na radu, takvim će se smatrati i povrede koje su nastale u pripremi i odbrani BiH od 1991. do 1995. godine.

Članom porodice umrlog će se smatrati i vanbračni partner

Dopunjena je i odredba po kojoj se sada članom porodice umrlog osiguranika smatra i vanbračni partner. Vanbračnim partnerom smatra se osoba koja je takvom definirana Porodičnim zakonom Federacije BiH, a koja je svoj status utvrdila u sudskom postupku.

U ovoj godini nije bilo vanrednog usklađivanja penzija što je izazvalo revolt penzionera u FBiH, kao i posljednja odluka Vlade Federacije da se penzioneri u januaru pomognu sa po 50 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.