open-navfaktor-logo
search
Ipak su znali
Čengić potvrdio da su u SDP-u imali "glasine i indicije" o Zornićevoj presudi, ali...
Jedna osoba, visoki funkcioner u Kantonalnom odboru SDP-a, je pokrenula tu temu. Tada je Zornić došao, tvrdio da nije. Donio je uvjerenje gdje nema te presude
27.09.2019. u 18:56
get url
text

Irfan Čengić, donedavni generalni sekretar SDP-a i zastupnik u Federalnom parlamentu, gostujući na N1, potvrdio je da su u SDP-u ipak imali određene informacije o presudi za ratne zločine Enveru Zorniću, direktoru Kantonalnog preduzeća Toplane Sarajevo, iako su SDP-ovci u protekla dva dana u javnim istupima bili "iznenađeni i šokirani" takvim saznanjem. 

Zornićevo imenovanje je podržala vladajuća "šestorka" u KS, a na prijedlog SDP-a.

-Iako nemam nikakve veze sa kadrovskom politikom SDP-a u Sarajevu, moram se izviniti porodici, svim žrtvama agresije i svim građanima BiH zbog ovakvog imenovanja jer ono ne priliči niti jednoj stranci, a pogotovo ne Socijaldemokratskoj partiji. To nije naša politika - kazao je, između ostalog, Čengić.

Na pitanje da li je moguće da se u SDP-u nije znalo za tu presudu, Čengić je kazao:

-Vidite, ja sam dijete ovog grada. Moj otac je branio ovaj grad. Kada bih rekao da nisam znao, da ljudi nisu znali za glasine, lagao bih. Dakle, imali smo glasine, indicije. Kada se postavilo to pitanje u SDP-u... Jedna osoba, visoki funkcioner u Kantonalnom odboru SDP-a, je pokrenula tu temu. Tada je Zornić došao, tvrdio da nije. Donio je uvjerenje gdje nema te presude u registru. Jasno je da je samo jedna stranka mogla imati ovu poresudu u svojoj arhivi. Niko drugi. Isti oni koji su pomilovali Envera Zornića, su sada izvukli tu presudu - rekao je Čengić.

Ovim je zapravo i potvrdio da ono što je ranije danas za Faktor kazao zastupnik u Skupštini KS Zvonko Marić, a to je da je na sastanku "šestorke" prije nekoliko mjeseci upozorio da postoji presuda. 

VEZANI TEKSTMarić na sastanku "šestorke" upozoravao: Ko je iz SDP-a znao da postoji presuda Zorniću?

O spekulacijama da neki u SDP-u nisu bili za Zornićevu smjenu, nakon što se sve saznalo, ustvrdio je kako to privi put čuje uz napomenu:

- Mada ja nisam više, niti sam bio u Kantonalnom odboru SDP-a, tako da nemam te informacije. Ali prvi put čujem.

O tome da li je stava da bi još neko u SDP-u trebao podnijeti ostavku u ovom slučaju, možda predsjednik KO SDP-a Damir Mašić, Čengić je rekao kako smatra da su članovi Kadrovske komisije SDP-a u KS pokazali "karakter i moral, time što su preuzeli odgovornost, iako oni nisu bili krivi jer nisu imali informacije".

U vezi s tim i na ponovljeno pitanje da li je predsjednik KOSDP-a Damir Mašić odgovoran, Čengić je rekao da će o tome odlučivati organi stranke i oni koji su Mašiću dali povjerenje izborom za predsjednika KOSDP-a u Sarajevu.

-Lično ne bih komentirao da ne bude pogrešno protumačeno, jer sam mu bio protukandidat u izboru za predsjednika KOSDP-a - rekao je.

VEZANI TEKSTZornićevo imenovanje u Toplane: Odgovorni se kriju, SDP se "pere" ostavkama minorne komisije

Također je kazao kako nema dovoljno informacija o tome da li je ovaj slučaj poljuljao odnose u "šestorki". 

VEZANI TEKSTSlučaj "Zornić": Kadrovska politika "šestorke" će građane koštati nekoliko stotina hiljada KM

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.