open-navfaktor-logo
search
Pravni ekspert
Cero: Schmidt je mogao poništiti zakon, stožerno strateško partnerstvo HDZ-a i SNSD-a je na državnoj imovini
Pravni ekspert za državnu imovinu Muharem Cero poručuje da je visoki predstavnik Christian Schmidt umjesto suspendovanja Zakona o nepokretnoj imovini RS-a mogao donijeti odluku o ništavnosti ovog zakona kojeg je Ustavni sud Bosne i Hercegovine već proglasio neustavnim.
01.03.2023. u 18:03
get url
text

VEZANI TEKST - Komšić traži od Ustavnog suda BiH ocjenu ustavnosti Zakona o imovini RS-a i privremenu mjeru

Schmidtu, kaže dalje Cero, nije nepoznato da se vlasti u RS-u pridržavaju zaključaka koje je usvojila entitetska skupština, a da ne poštuju odluke Ustavnog suda BiH, kao ni njega kao visokog predstavnika.

- Ovako, ostavio im je prostor za legalizaciju onoga što su već učinili, odnosno uknjižili. Niko ne zna šta se sve vodi pod tom imovinom, šta je uknjiženo. Znaju u Republičkoj upravi za imovinsko-geodetske poslove RS-a, jer rade revnosno taj posao. Nije bilo potrebe za suspenziju zakona jer je on već proglašen neustavnim – pojašnjava Cero.

Cero se osvrnuo i na stav glavnog državnog tužioca Milanka Kajganića koji je kazao da se kolektivni organ ne može tužiti kada je riječ o neizvršenju odluka Ustavnog suda BiH.

- Teško je dokazati krivično djelo u predmetima koji se odnose na neizvršenje odluka Ustavnog suda BiH. Problem je kod takvih krivičnih djela što kolektivnim organima bude naloženo da izvrše navedene odluke, međutim kolektivni organi ne mogu biti gonjeni - rekao je Kajganić.

VEZANI TEKST - Visoki predstavnik suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini RS-a

Naš sagovornik pak tvrdi da je visoki predstavnik poništio zakon, a da su nastavili da postupaju po njemu, lako bi bilo detektirati osobe koje su nastavile činiti krivično djelo.

- Samo poništenje zakona je otvaralo prostor za detekciju odgovornih osoba – kategoričan je Cero.  

Schmidt je, nastavlja naš sagovornik, na ovaj način samo ostavio prostor za daljnje izvlašćivanje države, gdje se onda imovina može knjižiti na entitet RS, na kantone, gradove, općine...

- Bojim se da će nas sve ovo uvesti u jedno teško stanje, u kojem se mijenja ustavno-pravni poredak, gdje bi Bosna i Hercegovina mogla završiti po modelu državne zajednice Srbija i Crna Gora. Međuentitetska linija se pretvara u granicu, slijedi referendum, a onda disolucija – upozorava Cero.

Kako vrijeme odmiče i slažu se političke kockice, nadalje on ističe, nije teško zaključiti da je stožer strateškog partnerstva SNSD-a i HDZ-a BiH upravo njihov odnos prema državnoj imovini.

- HDZ, HNS i Dragan Čović se nikada nisu oglasili po ovom pitanju. Vraćaju nas na sve one planove koji su bili na tom etno-teritorijalnom konceptu – potcrtava Cero.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.