open-navfaktor-logo
search
Riječ stručnjaka
Cero: Sporazum RS-a i Srbije je pravno ništavan, "spavači" u BiH rade za interese susjeda
Muharem Cero, stručnjak za pitanja državne imovine Bosne i Hercegovine, kazao je kako je na snazi Zakon o zabrani raspolaganja državnom imovinom u BiH iz 2005. godine kojeg su usvojili i entitetski parlamenti, te zbog toga sporazum koji su Srbija i RS potpisali u Banjoj Luci, o izgradnji tri hidroelektrane na Drini, nije pravno validan.
16.11.2020. u 11:40
get url
text

Osnivački ulog od 39 miliona KM dat će, kako je rečeno, Srbija čime će postati partner Elektroprivrede RS-a u izgradnji ovog energetskog sistema, ali i većinski vlasnik.

- Poslije izostanka reakcija na izgradnju na državnoj imovini aerodroma u Trebinju, sa stopostotnim vlasništvom investitora Republike Srbije, a na državnoj imovini - poljoprivrednom i šumskom zemljištu dominantno, krenulo se dalje. Cijela priča je dobro kontekstuirana u vrlo intenzivnu političku djelatnost koja dolazi iz RS-a za zatvaranje OHR-a korigovanjem kriterija o potrebi njegovog trajanja, a to je cilj rješavanje statusa državne imovine, da bude vlasništvo RS-a - rekao je Cero.

VEZANI TEKST - SDA: Drina je državna imovina, njome ne mogu upravljati entitetske vlasti

Ističe kako sporazum o izgradnji hidroelektrana na Drini neće postići svoj učinak, ne zato što je u toku izrada Zakona o upravljanju i raspolaganju državnom imovinom, već zato što je na snazi još zabrana raspolaganja i upravljanja državnom imovinom iz 2005. godine koju je usvojio i NSRS. Članom 3. ovog zakona svaka promjena na državnoj imovini je do nedonošenja zakona pravno ništavna.

- Kada su u pitanju hidroelektrane, to znači da kada se krene u operaiconalizaciju sporazuma, između dvije elektroprivrede svaka pravna radnja - od urbanističke saglasnosti, eksproprijacije, građevinske dozvole - pravno su ništavne. Ne postoji pravna mogućnost realizacije ovog sporazuma, ali mora postojati proaktivno djelovanje državnog pravobranilaštva. Nažalost, ovaj sporazum se radio, od 2018. godine bio u najavi pod plaštom specijalnih odnosa, nije shvaćan ozbiljno i tek jučerašnje potpisivanje sporazuma je to uozbiljilo - kazao je Cero.

Na pitanje kako komentariše zbog čega do sada nije bilo reakcije institucija BiH, već samo političkih stranaka, Cero je rekao "kako nije nikakva tajna da u strukturama BiH postoje 'spavači' koji rade za interese susjednih zemalja".

VEZANI TEKST - Potpisana izjava sa Srbijom za HES Gornja Drina, Dodik euforičan: Ovo je jednako njihova država, kao što je i njihov narod

- Imamo i slučaj Buškog blata gdje se radi o korištenju vodenih resursa na način suprotan zakonu i nedostatak reakcija. To nije samo plod djelovanja tih spavača, nego hroničnog problema kompetencije ljudi koji su dobili mandate da realiziraju zaštitu suvereniteta i integriteta BiH - zaključio je Cero.

Zajednička izjava za projekat HES Gornja Drina, odnosno tzv. Buk Bijela, koji se sastoji od tri hidroelektrane (Buk Bijela, Foča i Paunci), potpisan je u Banjoj Luci između vlada RS-a i Srbije.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik je kazao je da je svjestan da njegove izjave mogu biti kritikovane, a onda izjavio da je "ovo jednako njihova država i prostor, kao što je jednako njihov narod".

- Ovo su najizdašnije i najuspješnije godine saradnje. Mi volimo da pripadamo jednom prostoru. Više se osjećamo da pripadamo Srbiji nego nekim drugim državnim oblicima ovdje. Nećemo valjda raspravljati o osjećajima. To su naši osjećaji - rekao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.