open-navfaktor-logo
search
Dom naroda BiH
CIK ponovo odlučio da je sporni listić iz NSRS-a važeći, organizirat će žrijeb
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine opet je priznala sporni listić od kojeg ovisi peti delegat iz Republike Srpske u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH. Organizirat će se žrijeb za izbor petog delegata u Klubu Srba Doma naroda PSBiH.
22.12.2022. u 10:43
get url
text

VEZANI TEKST - Saznajemo: Tokom glasanja nađen jedan sporan listić, ako bude nevažeći, SNSD će imati četiri delegata?

Nakon Rešenja Suda BiH kojim su uvažene žalbe SNSD-a na odluku CIK-a koji je priznao listić za kandidatsku listu PDP-a za delegata u Dom naroda na današnjoj sjednici CIK je pripremio prijedlog odluke kojim se utvrđuju rezultati posrednih izbora na način da je kandidatska lista PDP-a osvojila 12 glasova, odnosno, priznat je "nevažeći" listić.

Naime, pripremljena je ista odluka kao i prvobitno donesena.

Irena Hadžiabdić, članica CIK-a, rekla je da ne može podržati ovakav prijedlog odluke.

- Nakon naše prve odluke Sud se očitovao po žalbi te je poništio odluku i vratio nam predmet na ponovno odlučivanje - navela je ona te istakla da bi donošenjem iste odluke CIK vratio postupak ponovo na odlučivanje Sudu.

Član CIK-a Vlado Rogić smatra da je CIK došao do kritične tačke.

- To je hoćemo li poštovati odluke Suda BiH ili nećemo. Kada to u svom političkom smislu koriste stranke te se ne slažu s pojedinim odlukama, ja to mogu razumijeti, ali ako se mi ne slažemo, to je onda vrlo opasno - naveo je on.

Naveo je da ukoliko se uđe u analizu sudskih rješenja, može se vidjeti kako je Sud dao tačne upute kako CIK treba riješiti ove slučajeve.

- Može se nama sviđati ili ne, to treba ispoštovati – poručio je Rogić.

Ahmed Šantić, član CIK-a, istakao je kako se u odluci Suda osporava ovlaštenje i nadležnost CIK-a te da on ostaje doslijedan prvobitnoj odluci.

Za Željka Bakalara, član CIK-a, nema dileme da je jasno iskazana volja birača te da je glas važeći i da je lista PDP-a osvojila 12 glasova.

VEZANI TEKST - Ostaje li SNSD-u ipak četvrti delegat u Domu naroda Parlamenta BiH

Član CIK-a Jovan Kalaba kritikovao je odluku Suda u kojoj se, kako dodaje, osporava nadležnost CIK-a za odlučivanje o legitimnosti listića.

Suad Arnautović, predsjednik CIK-a, poručio je kako je utvđivanje rezultata "nadležnost, a ne samovolja CIK-a".

Glasanjem sa četiri glasa za i dva protiv usvojen je prijedlog.

Na odluku je moguće uputiti ponovno žalbu Apelacionom odjeljenju Suda Bosne i Hercegovine, ukoliko Sud ne obori presudu slijedi žrijeb. Žrijebanje će se izvršiti između kandidatske liste SNSD-a koja ima 12 glasova, te kandidatske liste PDP-a koja, sa današnjom odlukom CIK-a, također ima 12 glasova.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.