open-navfaktor-logo
search
Ima li opstrukcija
CIK ponovo traži od Vijeća ministara novac za izbore, hoće li Bevanda to staviti na dnevni red?
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) obratila se Vijeću ministara s Prijedlogom odluke o odobravanju raspodjele i korištenju dijela prenesenih sredstava akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina na ime rashoda programa posebne namjene u 2022. godini, a sve kako bi se održali Opći izbori 2. oktobra. 
19.04.2022. u 13:26
get url
text

VEZANI TEKST - Schmidt i ambasadori: Zaštitit ćemo održavanje izbora, opstruiranje je kršenje Dejtona

 

Kao što je poznato budžeti BiH za 2021. i 2022. godinu još nisu usvojeni, a sredstva za Opće izbore ne mogu se osigurati iz privremenog finansiranja. U dopisu koji je CIKBiH jučer poslao Vijeću ministara navodi se da je iznos od 11.728.000 KM nedovoljan za provođenje svih izbornih aktivnosti u trenutnim ekonomski i tržišnim uvjetima visoke inflacije, s obzirom na to da je procjena finansijskih sredstava za Opće izbore 2022. predviđena na osnovu realizacije prethodnih općih izbora te na osnovu Nacrta Plana nabavki za 2022. koji je sačinjen u augustu 2021.

- Stoga će CIKBiH biti prinuđen tražiti dodatna finansijska sredstva za realizaciju nabavki glasačkih listića i drugog izbornog materijala, a u skladu sa Zakonom o finansiranju institucija BiH - navodi se u dopisu upućenom Vijeću ministara.

 

VEZANI TEKST - Džaferović i Komšić sa šefovima Misije OSCE-a: Nužno održavanje izbora u oktobru 2022.

 

Upravo bi Vijeće ministara na sutrašnjoj sjednici zakazanoj u 11 sati u Sarajevu trebalo razmatrati pitanje finansiranja izbora. Na zvaničnoj stranici Vijeća ministara nije predočen dnevni red sjednice. Tek je navedeno kako će "predloženi dnevni red biti objavljen naknadno".

Ovu tačku dnevnog reda po Poslovniku predlaže ministar finansija Vjekoslav Bevanda, član Hrvatske demokratske zajednice BiH. Ova stranka veće mjesecima inisistira na izmjenama Izbornog zakona BiH koji bi išao naruku samo njoj. U protivnom prijeti bojkotom i opstrukcijom izbora.

Indikativan je podatak da je CIKBiH morao, što je neubičajeno, dva puta popuniti obrazac koji se tiče finansiranja izbora. Prvi put su iz Vijeća ministara naveli kako "obrazac nije pravilno popunjen". Jesu li tada možda poslali poruku o odluci da (ne)će finansirati izbore? 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.