open-navfaktor-logo
search
Pet članova glasalo za, dvoje protiv
CIK priznao sporni listić PDP-a, šta to znači za SNSD u Domu naroda BiH, hoće li odlučivati lutrija
AUTOR: Faktor/RTRS
30.05.2024. u 14:40
get url
text
Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine ponovo je priznala sporni listić liste PDP za Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta Republika Srpska, odlučeno je na današnjoj sjednici u Sarajevu.
Kako prenosi RTRS, Ustavni sud BiH još ranije djelimično je usvojio apeliciju PDP-a i potvrdio da im je povrijeđeno pravo na slobode izbore, a sve u vezi sa izborom delegata u Dom naroda BiH u Narodnoj skupštini RS-a.
Nakon te odluke Ustavnog suda BiH, Sud BiH sve je vratio CIK-u na ponovno odlučivanje. Za odluku o priznanju litića PDP-a glasali su Suad Arnautović, Ahmet Šantić, Željko Bakalar, Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba, a predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić i član Vlado Rogić bili su protiv. 
Sada kada je CIK ponovo priznao "sporni listić", lista PDP-a i jedna od lista SNSD-a ima isti broj glasova, odnosno 12, a kako će se stvari odvijati dalje, još je nejasno, odnosno, da li će se SNSD žaliti na ovu odluku ili će o petom delegatu u Domu naroda BiH odlučivati lutrija.
Podsjećamo, SNSD ima svoja četiri delegata u Klubu Srba i nijedna odluka na državnom nivou ne može biti usvojena bez njihove saglasnosti.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.