open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
CIK usvojio zaključak o žrijebanju za petog delegata iz RS-a u Domu naroda BiH, svi će biti pozvani
AUTOR: M. R. S.
27.06.2024. u 12:38
get url
text
Ilustracija
Ilustracija
Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine usvojila je Zaključak o provođenju postupka žrijebanja za dodjelu jednog mandata delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, iz reda srpskog naroda.
Žrijebanje će biti održano u ponedjeljak u 12 sati između dvije kandidatske liste, SNSD-a i PDP-a. 
Trenutno SNSD ima četiri od pet delegata u Domu naroda bh. Parlamenta, a time i "kontrolni paket". Petog delegata ima SDS. Žrijeb će odlučiti hoće li SNSD-u ostati četvrti delegat ili će to mjesto pak pripasti PDP-u.
No kako se moglo čuti jučer na press konferenciji CIK-a, i na ovo će biti mogućnost žalbe. 
- Ovo što radi CIK je zasnovano na rješenju Suda Bosne i Hercegovine i odluke Suda kojom su odbijene žalbe i utvrđeni rezultati za posredne izbore za Dom naroda iz NSRS-a. Postupanje CIK-a je precizirano u obrazloženju Suda - rekla je danas Irena Hadžiabdić, predsjednica CIK-a.
Naglasila je da je žrijebanje predviđeno Izbornim zakonom BiH, te da je CIK u obavezi poštovati odluke Suda BiH "kao što bi to trebali svi organi vlasti u BiH".
Dodala je da će na žrijebanje biti pozvane sve zainteresovane stranke i mediji i da će postupak biti transparentan.
Do postupka žrtijebanja se došlo nakon žalbi, odluka, apelacija koje su podnošene pošto je Narodna skupština RS-a, poslije Općih izbora održanih 2022. godine, izabrala četiri SNSD-ova delegata za državni Dom naroda i nije htjela priznati listić PDP-a. 
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.