open-navfaktor-logo
search
Brzi odgovor 2020
Cikotić: Učesnici antiterorističke vježbe pokazali visok stepen spremnosti i obučenosti
Vježba "Brzi odgovor 2020“ održava se istovremeno na više lokacija širom BiH, a danas je u popodnevnim satima u okviru te vježbe izvedena metodsko-pokazna vježba na Međunarodnom aerodromu Sarajevo (MAS).
02.09.2020. u 20:27
get url
text

VEZANI TEKST - Počela vježba "Brzi odgovor 2020": EUFOR, ako zatreba, spreman da djeluje u BiH 

Tokom metodsko-pokazne vježbe simulirani su otmica aviona i teroristički napad na Međunarodnom aerodromu Sarajevo, saopćeno je iz EUFOR-a.

Nakon što su komercijalni letovi za ovaj dan završeni, pripadnici Višenacionalnog bataljona EUFOR-a i bh. agencija za provođenje zakona brzo su raspoređeni na aerodrom, gdje su uspostavili kontrolne tačke, osigurali ključnu infrastrukturu i nosili se sa situacijom koja je uključivala otmicu aviona i dojavu o postavljenoj eksplozivnoj napravi, navodi se u saopćenju.

U okviru vježbe, Državni krizni tim je izdao odobrenje policijskim agencijama da djeluju i razriješe talačku krizu.

Sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, ministar odbrane BiH Sifet Podžić, ministar saobraćaja i komunikacija  BiH Vojin Mitrović, komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, kao i vodeći ljudi iz obavještajnih službi, agencija za provođenje zakona, Tužilaštva BiH i koordinacijskih tijela.

Uime Međunarodnog aerodroma Sarajevo, sastanku Državnog kriznog tima prisustvovali su v. d. direktor aerodroma Alan Bajić, v. d. izvršni direktor za saobraćaj i usluge Elvedin Begić, v. d. izvršna direktorica za razvoj Samra Pehilj i direktor Sektora sigurnosti Senad Malić.

Ministar Cikotić je izjavio kako ovakve zajedničke vježbe s vrlo realističnim scenarijima predstavljaju dobru priliku za provjeru sistema koordinacije i djelovanja odgovornih institucija i ministarstava, policijskih agencija, hitnih službi i službi Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

- Drago mi je što mogu reći da su svi učesnici u današnjoj vježbi pokazali visok stepen spremnosti, obučenosti i koordiniranog djelovanja, čime se šalje snažna poruka onima koji bi možda htjeli počiniti teroristički čin, ali i putnicima, jer je to dodatna garancija njihove sigurnosti - dodao je Cikotić.

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak bio je zadovoljan efikasnim djelovanjem po zadatim scenarijima.

- Saradnja između EUFOR-a, agencija za provođenje zakona i aerodromskih službi bila je izvanredna. Djelujući 'rame uz rame' s našim kolegama iz BiH, mi smo pokazali  sposobnost da brzo osiguramo i zaštitimo  sarajevski aerodrom, koji je ključno važan infrastrukturni objekat za održavanje sigurnog i stabilnog okruženja u BiH - istaknuo je general Trischak.

Scenario koji je uvježbavan na sarajevskom aerodromu samo je jedan od izazova sa kojima se vojnici EUFOR-a suočavaju u okviru vježbe “Brzi odgovor 2020”.

Dan prije toga, EUFOR je u okviru vježbe izvršio uspostavljanje sigurnosti na Međunarodnom aerodromu Tuzla i raspoređivanje tima  za uklanjanje eksploziva, koji je uklonio sumnjivi prtljag.

Vježba “Brzi odgovor” je godišnja vježba operacija podrške miru, kojom se svake godine provjeravaju planovi za krizne situacije i mehanizmi EUFOR-a za brzo aktiviranje i integraciju snaga na visokom stepenu gotovosti, koje se nalaze van zemlje, sa trupama koje su već raspoređene u BiH, sve u svrhu kontinuiranog napretka, sigurnosti i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.