open-navfaktor-logo
search
Obećanja
Čomor pita najboljeg ministra za 2022: Šta je sa fiskalnim zakonima?
Građanima FBiH je potpuno jasno da su obećanja nametnute vlasti da će do Nove godine biti usvojen set fiskalnih zakona i da će nakon 1. januara minimalna plaća iznositi 1.000 KM data samo s ciljem pravdanja načina na koji su došli na vlast i prikrivanja ustupaka stranaka "Trojke" datih HDZ-u, kaže federalni zastupnik Eldar Čomor.
12.12.2023. u 15:09
get url
text

- Umjesto da konačno objasni zašto je najavljivao usvajanje seta fiskalnih zakona nakon septembra, a zatim do Nove godine, te zašto to nije ispunio, federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Vojin Mijatović, se hvali opskurnim nagradama koje su, kako kaže, potvrda njegovog patriotizma.

"Najbolji ministar u 2022.", koji je na tu poziciju nametnut u aprilu 2023. godine, mora javnosti objasniti šta se dešava sa fiskalnim zakonima i zašto još uvijek čuvaju u ladici zakone koje je pripremila prošla Vlada FBiH – naveo je.

VEZANI TEKST - Mijatović opet obećava: Do 1. januara će biti usvojeni zakoni koji će omogućiti da minimalna plaća bude 1.000 KM

Čomor ističe kako bi se usvajanjem Zakona o doprinosima, Zakona o porezu na dohodak i Zakona o minimalnoj plaći bi rasteretila privreda, ojačala kupovna moć građana i povećao broj zaposlenih.

- Umjesto toga, aktuelnoj nametnutoj vlasti prioritet je da HDZ-u isporuče sudiju Ustavnog suda BiH.

Nametnuta vlast ne samo da čuva u ladicama fiskalne zakone već potpuno ignoriše negativne ekonomske trendove koji se uspostavljanju u proteklim mjesecima, a kojima su oni doprinijeli svojim neradom - govori Čomor.

Pad izvoza, pad industrijske proizvodnje i gašenje velikih proizvodnih pogona koji zapošljavaju hiljade radnika, dodao je, za aktuelnu vlast nisu uopće predmet interesovanja.

- A prioritet broj jedan su pokušaji kršenja Poslovnika kako bi se zadovoljili interesi HDZ-a – zaključuje on.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.