open-navfaktor-logo
search
Sastanak
Čović s ambasadorom Reillyjem: Preznačajno omogućiti implementaciju izbornih rezultata u što kraćem roku
Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Dragan Čović primio je danas u Sarajevu u nastupnu posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Juliana Reillyja, s kojim je razgovarao o bilateralnim odnosima, aktualnoj političkoj situaciji kao i reformama i predstojećim izborima.
10.08.2022. u 14:06
get url
text

U svjetlu političke situacije, Čović je brifirao o naporima koji se snažno ulažu za stabilizaciju unutrašnjih prilika, te nužnosti izborne reforme kojom bi se implementirale sve presude, kako međunarodnih, tako i domaćih sudova čime bi se uklonile postojeće nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

Također, Čović je naglasio i kako je preznačajno omogućiti implementaciju izbornih rezultata u što kraćem roku nakon održavanja oktobarskih Općih izbora.

Izrazio je i očekivanje da međunarodni partneri iskažu punu podršku tom procesu, ističući kako jednakopravnost tri konstitutivna naroda u BiH kao i svih njenih ostalih žitelja mora biti praktično demonstrirana u političkoj zastupljenosti na svim nivoima vlasti.

Dužnosnici su razgovarali i o euroatlantskim integracijama i preostalim reformama koje Bosna i Hercegovina mora ispuniti na tom putu.

Čović je još jednom istaknuo čvrstu i nedvojbenu opredijeljenost hrvatskih predstavnika u tom procesu, naglašavajući kako euroatlantski put nema alternativu, saopćeno je iz Kabineta Čovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.