open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ-a
Čović: Zamolio sam izaslanike SAD-a i EU-a da ne idu dok se ne dogovorimo
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović je nakon prvog sastanka sa izaslanicima Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije za izmjene Izbornog zakona kazao da im je ponovio kako "insistira na legitimnom predstavljanju Hrvata u Domu naroda Federacije BiH i Predsjedništvu BiH".
28.10.2021. u 12:33
get url
text

- Razgovarali smo o načelima eventualnog dogovora na bazi Sporazuma iz Mostara. Znači, legitimno predstavljanje Hrvata u ove dvije institucije, o ostalom možemo razgovarati. Pojasnio sam kako se to može uraditi. Što se tiče mog kolege, mog brata Bakira, s njim ću pričati i danas i sutra. Možda se dogovorimo danas, večeras ili sutra. Predložio sam stranačke sastanke, jedno od rješenja je na stolu - kazao je Čović.

VEZANI TEKST - Izetbegović sa Palmerom i Eichhorst: Rekao sam im da probosanske stranke neće biti linija manjeg otpora

Naglasio je da je nemoguće mijenjati Ustav FBiH, a Dom naroda je ustavna kategorija.

- Moramo ostati u okvirima Ustava. Nema ukidanja prefiksa naroda u Domu naroda. Međunarodni predstavnici kazali da će podržati sve ono što se mi dogovorimo. Ja sam ih zamolio da ostanu sve dok ne postignemo dogovor - istakao je Čović i dodao:

- Indirektan izbor je ostavljen po strani, drugi prijedlog da na dan izbora imamo dvije izborne jedinice u FBiH. Izabremo članove Predsjedništva BiH i te se izborne jedinice zatvore.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.