open-navfaktor-logo
search
Formiranje vlasti
Čovića zabrinuli NES i SBiH, traži spas kod Cvitanovića i Vukadina
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović danas bi se trebao sastati sa čelnikom HDZ 1990 Ilijom Cvitanovićem i prvim čovjekom Hrvatskog nacionalnog pomaka Ivanom Vukadinom.
26.04.2023. u 10:47
get url
text

VEZANI TEKST - NES i SBiH neće podržati vladu, optužili "Trojku": Za njih je prihvatljivo svako rješenje koje bi značilo da će zasjesti u fotelje

Kako piše hms.ba, Čović se nakon nakon najava da Stranka za Bosnu i Hercegovinu i Narodni evropski savez neće podržati novu Vladu Federacije BiH, što bi značilo da "Trojka" i HDZ nemaju parlamentarnu većinu, okreće Cvitanoviću i Vukadinu.

- Spremni smo biti dio rješenja, ali samo i uvijek jedino kao dio većinskog hrvatskog legitimiteta - kazao je Cvitanović upitan o sastanku na koji ga je pozvao Čović.

Cvitanović, delegat u Domu naroda BiH, negirao je da je HDZ 1990 kao uvjet za učestvovanje u novoj parlamentarnoj većini s HDZ BiH tražio da njegova stranka dobije federalno Ministarstvo prometa i komunikacija.

- Ne, nismo ništa tražili, to je stvar dogovora. Ponavljam, tražimo samo valorizaciju našeg izbornog rezultata - izjavio je Cvitanović.

Podsjetimo, blok HDZ 1990-HNP ima četiri zastupnika u Zastupničkom i četiri izaslanika u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Blok koji čine "Trojka", zastupnica PDA-a i zastupnik BHI Kasumović Fuad Kenan Uzunović s HDZ BiH i HDZ 1990 i HNP imaju ukupno 49 zastupnika, jednog manje od natpolovične većine.

VEZANI TEKST - Zastupnik Kenan Uzunović pojačao Klub NES-a u Parlamentu Federacije BiH

Kasumović tvrdi da njegov zastupnik u federalnom parlamentu Uzunović nije postao član NES-a, kako je to objavila ova stranka. On je dodao da i bez Stranke za BiH i NES-a postoji većina u Federalnom parlamentu. 

– Većinu će podržati još sedam zastupnika. Računamo na zastupnike HDZ 1990 i HRS-a - kazao je Kasumović.

Osim četiri zastupnika bloka HDZ 1990- HNP i jednog HRS-a, Kasumović nije otkrio na koja još dva zastupnika misli.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.