open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik PDP-a
Crnadak: Bio sam u pravu, Dodik i Schmidt sve su dogovorili, a dokaz je...
Kolegij Narodne skupštine Republike Srpske zakazao je za 12. decembar redovnu skupštinsku sjednicu.
01.12.2023. u 15:59
get url
text

VEZANI TEKST - Igor Crnadak otkrio: Šta su dogovorili Dodik i Schmidt?

Na dnevnom redu naći će se, između ostalih, Nacrt zakona o referendumu i građanskoj inicijativi i Nacrt zakona o imunitetu. Protiv ovih nacrta zakona su danas na kolegija NSRS-a bili zastupnici opozicije, a podržali su ih vladajući zastupnički klubovi.

Zanimljivo je da uopće nije razmatran Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini RS-a koji je bio upućen u proceduru, pa povučen. 

Potpredsjednik PDP-a i šef Kluba zastupnika u NSRS-u Igor Crnadak za Faktor je kazao da se upravo na ovome pokazuje da su njegove informacije od prije 15 dana, o tome da je lider SNSD-a Milorad Dodik sastao se sa visokim predstavnikom Christianom Schmidtom i postigao dogovor o pet ključnih stvari, bile tačne.   

- Nije bio Prijedlog zakona o nepokretnoj imovini razmatran niti će biti na dnevnom redu. Tražili smo odgovor zašto je to tako, a potpredsjendik Vlade RS-a Miloš Bukejlović rekao je da ne može ništa reći, te da će kada bude spreman zakon, onda i ići u proceduru. To je potpuno besmisleno jer je trebao biti 26. septembra razmatran po hitnoj proceduri, a onda ga je premijer Radovan Višković povukao i rekao da će na sljedećoj sjednici nakon konsultacija.

VEZANI TEKST - S Dodikom "posvađani" Schmidt gostovao na televiziji pod SNSD-ovom kontrolom

Očigledan je ovo sve dokaz da je tačna informacija da je SNSD obećao OHR-u i Misiji EU-a u BiH da ovaj zakon neće vratiti u proceduru, a oni njemu zauzvrat da neće biti tehničkih izmjena izbornih pravila do kraja godine - navodi Crnadak. 

Crnadak je, podsjetimo, naveo da su glavni elementi dogovora Dodika i Schmidta, ublažavanje retorike prema Schmidtu i njegovo gostovanje na RTRS-u (već bilo), stvaranje ambijenta da je Schmidt realnost koja se mora uvažiti (već se provodi), povlačenje Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini (danas urađeno), Dodik dobio obećanje da neće biti presuđen (sudski proces u toku) i do kraja godine nema izmjena izbornih pravila. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.