open-navfaktor-logo
search
Bivši šef bh. diplomatije
Crnadak: Prekid saradnje sa diplomatama SAD-a i Britanije besmislen potez, isti dan Cvijanović bila u New Yorku
Prekid saradnje s američkim i britanskim diplomatama je besmislen potez, istakao je Igor Crnadak, bivši šef bh. diplomatije i sadašnji PDP-ov zastupnik u NSRS-u, nakon odluke Vlade RS-a da prekine saradnju s diplomatama SAD-a i Velike Britanije, te takve najave Milorada Dodika, predsjednika RS-a.
25.03.2023. u 19:47
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasada SAD o odluci RS-a da prekine saradnju: Očajnički potezi Dodika, još jedan korak ka putu izolacije

- Taj potez je besmislen i vodi RS u dodatnu izolaciju. S druge strane, mislim da se radi o još jednoj predstavi da zabavi narodne mase i posluži Dodiku u nadmudrivanju sa strancima. Pitanje je i da li će to stupiti na snagu jer još nije stupio na snagu ni referendum o Sudu BiH i Tužilaštvu BiH, ni formiranje Visokog sudskog i tužilačkog vijeća RS-a, i niz drugih stvari kojim je Dodik prijetio – kazao je Crnadak.

Rekao je da prekid saradnje nanosi štetu za RS u svakom smislu.

- Vodi RS u izolaciju, stavlja u negativan kontekst širom svijeta i dodatno pritišće javnost – dodao je Crnadak.

Kazao je i da je posebna priča da li u praksi uopće išta znači taj prekid saradnje ili je "samo žeton u rukama Dodika da se potkusuruje sa strancima".

- Jer isti taj dan kada je odlučeno o prekidu saradnje se šef Kluba zastupnika SNSD-a sastao sa šefom OSCE-a koji je američki diplomata, a predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović je bila u New Yorku – napomenuo je Crnadak.

Na pitanje kakvu su saradnju imale institucije RS-a, odgovorio je da je bilo sastanaka i susreta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.