open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li će i radnici u zdravstvu u KS dobiti jednokratnu novčanu pomoć: Šta kažu u Općoj bolnici i Domu zdravlja?
Usljed rasta indeksa potrošačkih cijena Vlada Federacije Bosne i Hercegovine početkom jula usvojila je Uredbu o pomoći stanovništvu, u kojoj je, između ostalog, navedeno i da poslodavci mogu izvršiti isplatu jednokratne pomoći radniku u visini do 1.080 KM najkasnije do 31. decembra ove godine.
31.08.2022. u 08:43
get url
text

S tim u vezi Federalno ministarstvo finansija u drugoj polovini jula donijelo je Pravilnik o dopuni pravilnika o primjeni Zakona o porezu na dohodak kojim je utvrđeno da "svi oni koji svojim radnicima odluče pomoći na ovaj način neće morati plaćati porez na dohodak".

Zavod zdravstvenog osiguranja s tim nema ništa

Zanimalo nas je da li će ovu jednokratnu pomoć dobiti uposleni u zdravstvu u Kantonu Sarajevo?

Na naš upit iz Kabineta direktora Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića kratko nam je odgovoreno "kako će se ova mogućnost razmotriti i u okviru poslovne politike naše kuće".

I u Javnoj ustanovi Dom zdravlja KS bili su kratki.

- JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo nije dobila obavještenje niti odluku finansijera - navedeno je iz JU Dom zdravlja KS.

Napomenimo kako se isplata jednokratne novčane pomoći izdvaja isključivo iz sredstava zdravstvene ustanove te da Zavod zdravstvenog osiguranja KS s tim nema ništa, što su nam  potvrdili i u svom odgovoru.

- Konalni zavodi zdravstvenog osiguranja, pa tako i ovaj Zavod, osnovani su temeljem Zakona o zdravstvenom osiguranju i osnovna uloga im je ugovaranje usluga zdravstvene zaštite za potrebe osiguranika. U tom smislu, Zavod nije poslodavac radnika zaposlenih u zdravstvu niti isključivo finansira plaće radnika zaposlenih u zdravstvu, nego pruženu zdravstvenu uslugu, a cijena rada radnika svakako čini značajan dio te usluge. U tom smislu, Zavod prema važećem finansijskom planu za 2022. godinu finansira 7.726 radnika zaposlena u zdravstvu, ali zdravstvene ustanove ostvaruju i druge prihode, pa broj zaposlenih u zdravstvu i broj zaposlenih koji se finansiraju iz sredstava Zavoda nije i ne mora biti isti – istakli su iz Zavoda.

Prema njihovim riječima "Zavod nije poslodavac i ova vrsta jednokratne pomoći nije u našoj nadležnosti, jer ne predstavlja trošak (ili dio troška) finansiranja usluga zdravstvene zaštite, nego kao što joj i naziv kaže - jednokratnu pomoć radnicima".

- Poslodavci, zdravstvene ustanove, svakako imaju pravo, ukoliko imaju raspoloživih sredstava, da donesu odluku o isplati ove vrste naknade prema svojim radnicima. Također, od značaja je istaknuti, a što je javnosti već od ranije poznato, i da je pozicija rashoda u finansijskom planu Zavoda, novim kolektivnim ugovorima zaključenim sa tri sindikata za područje zdravstva u KS, sa početkom primjene od 1. aprila, u značajnoj mjeri opterećena, kako za tekuću, tako i za godine koje dolaze. U tom smislu, Upravni odbor Zavoda je upoznao predstavnike osnivača da izdvojena sredstva predstavljaju visok rizik za buduće poslovanje Zavoda - naveli su u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS.

Ne podliježe obračunu poreza i doprinosa

Podsjetimo, Uredbom je propisano da poslodavac može izvršiti isplatu jednokratne pomoći zaposleniku isključivo na njegov transakcijski račun, u visini do 1.080 KM do 31. decembra 2022.

Navedena pomoć, isplaćena pod uvjetima utvrđenim Uredbom, ne smatra se plaćom ili naknadom plaće prema odredbama Zakona o radu, te ne podliježe obračunu plaćanja poreza i doprinosa.

- Pored toga, ovim pravilnikom se propisuje porezno rasterećenje ograničenog trajanja za obrtnike koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu, tako što se umanjuju propisani mjesečni paušalni iznosi poreza na dohodak za 50 posto do 31. decembra ove godine - saopćeno je iz Federalnog ministarstva finansija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.