open-navfaktor-logo
search
Sad je sve jasno
Da li je zaista ruski ambasador pogrešno shvaćen: Pročitajte dopis upućen SDA o NATO putu BiH
Iz press službe Ambasade Rusije u BiH na adresu Centrale SDA stiglo je obrazloženje njihovog nedavnog komentara po pitanju NATO-a. 
23.03.2021. u 13:03
get url
text

U uvodu se naglašava da prosljeđuju tekst komentara Ambasade u cjelini, te da se nadaju "kako će se pažljivim čitanjem uvjeriti da Rusija apsolutno nema namjeru miješati se u unutrašnje poslove Bosne i Hercegovine".

- Štaviše, upravo Rusija  pokušava da da maksimalni doprinos jačanju realnog suvereniteta Bosne i  Hercegovine, insistirajući na zatvaranju u što moguće kraćem roku Ureda visokog predstavnika, koji je postao instrument vanjske kontrole i medunarodnog protektorata nad BiH. Kako bi organi vlasti BiH, koji odražavaju interese svih građana zemlje, imali mogućnost da zaista slobodno, a ne po nalogu izvana, donose bilo kakvu odluku o svojoj budućnosti.

Zahvaljujemo se na vašem mišljenju. Ali i mi imamo svoje mišljenje koje ste slobodni da ne prihvatite. Ali kad izražavamo naše mišljenje, ne govorimo o "apstraktnoj Rusiji", već o konkretnim, živim ljudima u našoj zemlji — pravoslavnim hrišćanima, muslimanima, budistima, svima protiv koga je usmjerena naoružana armada NATO-a.

VEZANI TEKST - SDA odgovorila Ruskoj ambasadi: O sudbini BiH odlučuju građani i bh. institucije 

Uz  svo  dužno  poštovanje  historije i uloge Stranke demokratske akcije u javnom i političkom životu Bosne  i  Hercegovine, Stranka demokratske akcije nije čitava Bosna i Hercegovina - navodi se u uvodu. 

U nastavku prenosimo saopćenje Ambasade Rusije u BiH. 

- U vezi s brojnim publikacijama koje hvale navodne prednosti članstva Bosne i Hercegovine u Sjeveroatlantskom savezu, htjeli bismo izraziti svoje mišljenje po ovom pitanju.

Prema izjavama, jedna od glavnih teza u korist euroatlantskih integracija BiH je psihološki i emocionalni aspekt. Kažu da je NATO "najmoćniji savez na svijetu", sposoban da uspostavi dugoročni mir i stabilnosti u regiji u kojoj "tradicionalno ključaju nesuglasice, te postoji visoki rizik sukoba", što će dovesti do toga da će "evropski prostor postati kompaktniji, a politike država članica - predvidljive". Zar je NATO neka duševna bolnica koja je stvorena radi liječenja postojećih strahova i fobija kod svojih pacijenata? Postavlja se logično pitanje: koga se Bosna i Hercegovina boji? Od koga bi je saveznici u bloku trebali zaštiti?

VEZANI TEKST - Američka ambasada reagirala na prijetnje koje je Rusija uputila BiH

Stav Rusije o proširenju NATO-a je dobro poznat. U slučaju praktičnog zbližavanja BiH i NATO-a, naša zemlja će morati reagovati na ovaj neprijateljski korak. Na kraju, ni  jedna runda proširenja Alijanse nije poboljšala odnose Rusije s novim pristalicama NATO-a. Sama ekspanzija slabi regionalnu sigurnost i stabilnost, generira psihologiju "država na ratnoj liniji", stvarajući, u suštini nove ili pomičući stare linije podjele u Evropi, u suprotnosti je s potrebom za pojavom kvalitativno novog sistema kolektivne sigurnosti na kontinentu, koji upravo zahtijeva ujedinjenje napora u borbi protiv novih prijetnji i rizika.

Umjesto toga smisao postojanja Sjeveroatlantskog saveza koji se pretvorio u geopolitički projekt Zapada je borba protiv Rusije, a pristupanje njemu će prinuditi Sarajevo da zauzme stranu u vojno-političkoj konfrontaciji, čiju filozofiju Amerikanci, a usljed njih i NATO nameću Evropi. Zar je to čemu BiH teži?

Štaviše, uvjereni smo da je mehaničko proširenje NATO-a inercija prošlosti, ovjekovječivanje pristupa blokova iz vremena Hladnog rata, koji se, podsjećamo, odavno završio. Nažalost, naši partneri u Briselu to često zaboravljaju, stoji u saopćenju Ruske ambasade u BiH. 

{$galerijaFotografija}

 

 

rusi sda.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.