open-navfaktor-logo
search
Pucnji u dušu Mostara
Dan kada su HVO i HV srušili Stari: Ni umro, ni pao, samo je morao skočiti dolje...
Nakon 26 godina, u gradu na Neretvi to je tema koja budi bolna sjećanja, ali i ponos što je most jedinstvene arhitekture uz pomoć cijeloga svijeta obnovljen i postao simbol pomirenja
09.11.2019. u 08:37
get url
text

Kobni 9. novembar 1993. godine jedan od najtužnijih dana u historiji Mostara. Hiljade projektila ispaljenih s položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO) tih su dana pogađale most ili padale u neposrednoj blizini.

 

 

Safet Oručević za Radio BIH, 9.11.1993. godine

TONSKI ZAPIS RADIJA BIH: SAFET ORUČEVIĆ 9.11.1993. POVODOM RUŠENJA STAROG MOSTA (IZ RADIJSKOG ARHIVA SANELA KAJANA)

Posted by Centar za mir i multietničku saradnju Mostar on Friday, November 9, 2018

Stanovništvo obližnjih naselja tih je dana bilo svjesno da samo čudo može sačuvati ovaj simbol grada i Bosne i Hercegovine. Tačno u 10 sati i 16 minuta, Stari više nije mogao da izdrži, nažalost, "morao je skočiti dolje". Jedan, drugi, treći projektil... nadvio se tad gusti dim nad Neretvom, a kada se razbistrilo, postalo je jasno da je luk koji je 1566. sagradio mimar Hajrudin, nažalost, završio u rijeci. 

Dan ranije, 8. novembra 1993. HVO je započeo sa kampanjom rušenja remek-djela osmanske arhitekture na Balkanu i jednog od najvrjednijih kulturno-historijskih spomenika u svijetu, ispaljujući na desetine projektila u luk i kule mosta. Nakon granatiranja sa uzvišenja Planinica i Stotina iznad Mostara, jedinice Hrvatskog vijeća odbrane i Hrvatske vojske, Stari most su srušile 9. novembra 1993. S njim je srušena i cijela stara jezgra Starog grada, među kojima je nekoliko monumentalnih džamija, medresa i jedini hamam.

-Uništen je Stari most! Na mjestu gdje je njegov vitki luk punih 427 godina povezivao dvije obale Mostara i rijeke Neretve sada je samo velika provalija, Mostar je u šoku, teško ojađen i sa nevjericom je ispraćao posljednje plotune zločinačkih granata koje su ubile tog "ponosnog starca" - bile su riječi reportera Alije Behrama koji se tog dana javio u program Radija Bosne i Hercegovine. 

Nakon 26 godina, u gradu na Neretvi to je tema koja budi bolna sjećanja, ali i ponos što je most jedinstvene arhitekture uz pomoć cijeloga svijeta obnovljen i postao simbol pomirenja. Obnova, koju su finansirali Turska, Hrvatska, Italija, Holandija, Svjetska banka, Evropska banka za obnovu i Grad Mostar, započela je 2003, a prvi kamen u novi luk mosta ugradio je tadašnji zamjenik premijera Republike Turske Bulent Arinč.

Obnova je završena u julu 2004, a ceremonija svečanog otvorenja upriličena je 23. jula 2004. Radove na obnovi uspješno je izvela turska firma ER-BU. Izronio je Stari za one što ga vole.

Tako će danas učenici, roditelji, profesori i građanstvo obilježiti 26. godišnjicu rušenja ovog simbola arhitekture i civilizacije na prigodan način. U manifestaciji obilježavanja godišnjice rušenja Starog mosta učestvovat će oko 1.000 osnovaca i srednjoškolaca, a bit će upriličen i tradicionalni skok u Neretvu bez aplauza u organizaciji "Skakača sa Starog mosta".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.