open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Tomislavgrada
Deklaracija za treći entitet: Hrvatski intelektualci traže tri nacionalne teritorijalne zajednice u BiH
Ogranak Matice hrvatske u Tomislavgradu u subotu je organizirao, kako prenosi agencija Fena, skup "hrvatskih intelektualaca i predstavnika hrvatskih institucija iz BiH" na temu "Unutarnje uređenje BiH", na kojem je usvojena i Deklaracija o položaju hrvatskog naroda u BiH i demokratskom uređenju BiH.
09.05.2021. u 10:11
get url
text
tomislavgrad, skup hrvatskih intelektualaca
tomislavgrad, skup hrvatskih intelektualaca

- Mi, hrvatski intelektualci, javni kulturni djelatnici, te predstavnici hrvatskih, naučnih, obrazovnih, kulturnih i drugih institucija svjesni teškog položaja hrvatskog naroda u BiH nudimo model budućeg demokratskog uređenja zemlje. Ovaj model da se sastoji u tome da se BiH uredi kao tronacionalna, federalna državna zajednica. Ovakvim unutarnjim uređenjem BiH osigurava se Hrvatima i Bošnjacima u Republici Srpskoj, Hrvatima i Srbima u bošnjačkom entitetu, kao i Srbima i Bošnjacima u hrvatskoj teritorijalnoj jedinici slobodno organiziranje u svoje zajednice i povezivanje s nacionalnim entitetima BiH - istaknuto je, uz ostalo, u obrazloženju usvajanja Deklaracije.

Potpisnici spomenute deklaracije od svih hrvatskih stranaka i političkih organizacija traže da odbiju sudjelovanje u izborima, ako oni budu raspisani po tom, kako kažu, "neustavnom zakonu".

Uz to, potpisnici Deklaracije mogućnost opstanka BiH kao samostalne, funkcionalne i samoodržive zajednice tri ravnopravna konstitutivna naroda, vide jedino pod uvjetom poštivanja tri načela.

Ta načela su da BiH mora ostati cjelovita ali ne unitarna, zatim da treba biti organizirana kao država tri nacionalne teritorijalne zajednice, i to bošnjačke, hrvatske i srpske, dok se kao treće načelo spominje da nacionalne zajednice ne moraju imati teritorijalni kontinuitet.

Usvajanjem Deklaracije i njezinog zaključka kojim, smatraju potpisnici, ovako unutarnje uređenje BiH ne krije u sebi nikakvu opasnost za cjelovitu demokratsku trajno i samoodrživu, državotvornu zajednicu Bosnu i Hercegovinu, ona će biti upućena Hrvatskom narodnom saboru u BiH sa zahtjevom da se prihvati kao službena politika HNS-a BiH i polazišta za razgovor sa srpskim i bošnjačkim pregovaračima o budućem uređenju BiH kao i razgovore s predstavnicima međunarodne zajednice o budućnosti i budućem uređenju BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.