open-navfaktor-logo
search
Bez odgovora
Deponija ostaje blokirana, a Mostar zatrpan smećem
U Mostaru je, unatoč cijeloj situaciji, jutros na nekoliko lokacija počelo prikupljanje nagomilanog smeća. Prema našim saznanjima, prikupljeno smeće će "ostati u kamionima" do daljnjeg
14.06.2019. u 17:16
get url
text

Višesatni pregovori građana sjevernih mostarskih naselja i gradske vlasti, održan u Gradskoj vijećnici Grada Mostara, nije urodio dogovorom o deblokadi Uborka.

Naredni sastanak zakazan je u ponedjeljak, na kojem će prisustvovati i gradonačelnik, a do tada će se građani Mostar gušiti u smeću.

Grad Mostar pristao je ispuniti neke uvijete, ali to nije bilo dovoljno da građani odblokiraju deponiju. Iz Grada su poručili da se smeće mora ukloniti s ulica, te će zbog toga uputiti zahtjev Ministarstvu unutrašnjih poslova da izvrši deblokade deponije.

Glavna gradska savjetnica Radmila Komadina je kazala da je dogovoreno da se u budućem periodu na lokaciji deponije neće deponovati sumnjivi otpad i otpad sa pročistača otpadnih voda, u skladu s rješenjem Federalne uprave za inspekcijske poslove, kojim se zabranjuje svako odlaganje i prijem opasnog i animalnog otpada na deponiju. Zaključeno je, dodaje Komadina, i da se urade sva relevantna mjerenja, analiza vode, zraka i tla, s ciljem utvrđivanja stanja na deponiji kao i okolini iste, te će rezultati dostaviti javnosti.

- Nije postignut dogovor da se deponija premjesti s ove lokacije - ističe Komadina.

Poručila je da taj zahtjev građana nije u nadležnosti grada, nego viših nivoa vlasti.

- Bez obzira na sve što se dešava, ne možemo biti taoci, da se komunalni otpad ne može odložiti - naglasila je. Kazala je i kako nije došlo do dogovora oko smjene direktora JP Deponija Abdurahmana Bećirevića, ali da je dogovor postignut oko ugradnje prečistača za procjedne vode koje otječu s deponije.

{$galerijaFotografija}

Omer Hujdur, predstavnik građana, kazao je kako njihov osnovni uvjet o zatvaranju deponije i izmještanje na novu lokaciju u roku od godinu dana nije ispunjen te da blokada ostaje na snazi.

- Dali smo razuman rok. Građani ovo trpe 20 godina i spremni su na sve, da istraju do kraja - kazao je Hujdur.

Poručio je da će tamo biti sve dok se ne ispuni zahtjev za izmještanjem. Tvrdi da je inspektor stanovnicima potvrdio odlaganje mulja na deponiju, pozivajući se i na izjave Abdurahmana Bećirevića, koji je to također potvrdio. Sa druge, Komadina kaže kako je riječ o pijesku, ali ne i mulju koji može biti opasan po stanovništvo.

- Tvrdim da ni gram mulja nije deponovan na Uborku. Zabunu je izazvao pijesak, koji je tako klasificiran kao otpad sa grubih i finih rešetki - kazala je Komadina.

U Mostaru je, unatoč cijeloj situaciji, jutros na nekoliko lokacija počelo prikupljanje nagomilanog smeća. Prema našim saznanjima, prikupljeno smeće će "ostati u kamionima" do daljnjeg.

20190614_094906.jpg
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.