open-navfaktor-logo
search
Zbog interesa stranke
Detalji američkih sankcija Čavari: Potkopavao Dejtonski sporazum i funkcionalnost FBiH
Danas je Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) izrekao sankcije dvojici zvaničnika u Bosni i Hercegovini. Radi se o Marinku Čavari, predsjedniku Federacije Bosne i Hercegovine i Alenu Šeraniću, ministru zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, koji su ugrozili stabilnost regiona potkopavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija.
06.06.2022. u 17:01
get url
text

Marinku Čavari sankcije su izrečene zbog blokiranja funkcionalnosti FBiH. 

Čavara, predsjednik FBiH, odgovoran je za imenovanje sudija u Ustavni sud FBiH. Čavara je od 2019. godine odbijao da imenuje sudije sa lista kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće za popunu upražnjenih mjesta u Sudu. Odbijanjem da nastavi sa ovim nominacijama, Čavara je blokirao funkciju sudskog vijeća za vitalni nacionalni interes (VNI), tijela određenog broja i sastava sudija Ustavnog suda FBiH koje je amandmanima na Ustav FBiH 2002. godine formirao visoki predstavnik za BiH.

Vijeće ima za cilj da se bavi ključnim pitanjima koja su pokrenuli delegati u Domu naroda FBiH. Ima ključnu ulogu u ustavnom funkcioniranju FBiH, a njegovo postojanje je neophodno za ispunjavanje demokratskih funkcija FBiH. Svojim nečinjenjem, Čavara je držao kao taoca funkciju Vijeća VNI radi unapređenja njegovih i političkih interesa svoje stranke (HDZ), saopćeno je.

Čavara je odgovoran ili je saučesnik ili je direktno ili indirektno učestvovao u kršenju ili opstruiranju ili je ugrozilo provedbu bilo kojeg regionalnog sporazuma o sigurnosti, miru, saradnji ili međusobnom priznavanju ili okvira ili odgovornosti mehanizama vezanih za Zapadni Balkan, uključujući Prespanski sporazum iz 2018. godine; Ohridski okvirni sporazum iz 2001. godine; Rezoluciju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija 1244; Dejtonski sporazum; zaključke Vijeća za implementaciju mira održanog u Londonu u decembru 1995., uključujući odluke ili zaključke Visokog predstavnika, Vijeća za implementaciju mira ili njegovog Upravnog odbora; ili Međunarodnog krivičnog sud za bivšu Jugoslaviju, ili u odnosu na bivšu Jugoslaviju, Međunarodnog rezidualnog mehanizam za krivične sudove.

Čavara je dodatno označen kao odgovoran ili saučesnik u tome što je direktno ili indirektno učestvovao u akcijama ili politikama koje potkopavaju demokratske procese ili institucije na Zapadnom Balkanu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.