open-navfaktor-logo
search
Intervju
Direktor EPBiH Sanel Buljubašić za Faktor o stanju u ovoj kompaniji, Bloku 7, problemima u rudnicima, izvozu uglja u Srbiju...
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine Sanel Buljubašić, koji je na funkciju imenovan u augustu, u intervjuu za Faktor govori o stanju u kojem je zatekao ovu javnu kompaniju, Bloku 7, problemima u rudnicima...
07.10.2023. u 13:00
get url
text

VEZANI TEKST - Šta je sve utjecalo pa da Elektroprivreda BiH ima gubitak u prvih šest mjeseci 2023. godine?

Kakvo ste stanje zatekli u Elektroprivredi Bosne i Hercegovine po preuzimanju funkcije direktora?
 
- Elektroprivreda BiH je veliki i specifično kompleksan privredni sistem koji u svojim djelatnostima istovremeno zahtijeva i disperzivno i sveobuhvatno djelovanje, naročito kada imamo u vidu i funkciju vladajućeg društva u Koncernu EPBiH. Pred nama su zahtjevni i odgovorni zadaci na više kolosijeka i svaki od njih ima posebnu težinu. Pitanje rudnika, stanja u njima i traženje rješenja, novi projekti, investicije u proizvodne kapacitete, ispunjavanje većeg spektra zadataka iz procesa energetske tranzicije na koje se obavezala država BiH itd.
 
Nažalost, kompaniju smo preuzeli s finansijskim gubitkom. Zaključno s krajem septembra on je približno 50 miliona KM. Više je faktora koji su doprinijeli da se umjesto planirane dobiti u iznosu 115,9 miliona KM prije oporezivanja, sada očekuje gubitak za ovu godinu. Uzrok su poremećaji na tržištu električne energije što je dovelo do nižih cijena električne energije za izvoz u odnosu na planirane, smanjenje obima trgovine zbog manjih isporuka uglja od rudnika u sastavu Koncerna EPBiH, neispunjavanje plana i očekivanog prihoda, kontinuirano smanjivanje isporuka uglja što nas je primoralo i na nabavke izvan Koncerna EPBiH, povećanje cijene uglja i troškova njegovog  prijevoza, limitiranje rasta cijena za tržišno snabdijevanje itd.
 
Smanjenje isporuka uglja dovelo je do smanjenja proizvodnje, a s druge strane dešava se kontinuirano povećanje potrošnje, zbog relativno niske cijene električne energije za javno snabdijevanje. Oboje su razlog smanjenja bilansnih viškova kojima su plasiranjem na tržištu nadoknađivane finansijske razlike u odnosu proizvodne-prodajne cijene za javno snabdijevanje. Povećanje potrošnje od našeg potrošača posebno u periodu opće energetske  krize i drastičnog skoka cijena drugih energenata, nije bilo iznenađujuće jer su tome pogodovali tarifni stavovi koji su u javnom snabdijevanju  na nivou iz 2015.godine. Upravo stoga, iz tog razloga, trend povećanja potrošnje se nastavlja jer tome pogoduju niske cijene. Poznato je da se u javnom snabdijevanju energija već duži period prodaje  ispod proizvodne cijene.

Kako ćete riješiti problem viška radnika u rudnicima Koncerna EPBiH?
 
- U toku je proces restrukturiranja rudnika koji je pokrenut u mandatu prethodne uprave. Međutim, proces se realizuje veoma sporo prvenstveno stoga što većina zaposlenih u rudnicima nije spreman na rješenja koja su im ponuđena. 
 
Naše aktivnosti bit će intenzivirane i usmjerene na iznalaženje sredstava za podsticajne otpremnine, za penzionisanje radnika koji su stekli ili uskoro stiču uslove za penzionisanje, iznalaženje sredstava za prekvalifikaciju i nuđenje boljih i povoljnijih uslova za rad i slično. Naravno, sve ove mjere i aktivnosti planiramo provesti u saradnji s resornim ministarstvom i Vladom FBiH jer, Elektroprivreda BiH sama, bez pomoći Vlade i njenih institucija nema kapaciteta za sprovođenje svih planiranih mjera.  
 
Kako ubrzati process restrukturiranja rudnika, šta je najveći problem u tom procesu?
 
- Proces restrukturiranja rudnika se može ubrazati samo nuđenjem adekvatnih mjera s ciljem zbrinjavanja viška zaposlenih u onim rudnicima u kojim taj višak bude iskazan. Da bi  proces restrukturiranja rudnika bio ubrzan, neophodno je osigurati određena finansijska sredstva kojima će se omogućiti provođenje pravilna i humane energetske tranzicije. Zbog toga nam je potrebna pomoć Vlade FBiH kako bi putem finansijskih institucija npr. WB, EIB, EBRD i drugih, dobili i osigurali određena finansijska sredstva i grantove s ciljem provođenja energetske tranzicije. Bez povoljnih finansijskih i grant sredstava teško da je moguće na brz i efektivan način provesti pravilnu i humanu energetsku tranziciju, a što uključuje i restrukturiranje rudnika.

Vaš prethodnik Admir Andelija odbio je da se s računa EPBiH isplate plaće rudarima RMU Zenica smatravši da je to protivzakonito. Nova Uprava EPBiH je to učinila. Da li je to bilo u skladu sa zakonom?
 
- Prije svega moram da pojasnim da JP Elektroprivreda BiH sa svog računa ne uplaćuje plaću niti jednom radniku iz rudnika u sastavu Koncerna ili izvan njega. To nije urađeno nikada prije, a ni sada. Rudnici su pravna lica i oni sa svojih računa isplaćuju plaće radnicima.
 
Isplatu plaća rudarima je izvršio RMU Zenica i to nakon što je Elektroprivreda BiH iskoristila zakonske mogućnosti uplate avansnih sredstava za isporuke uglja. Dakle, nakon takvih avansnih uplata za isporuke uglja, RMU Zenica je izvršio isplatu plaća rudarima. Takav model regulisanja odnosa sa RMU Zenica je realizovan više puta u proteklim godinama, te je na isti način postupljeno i ovom prilikom.

Nova Uprava EPBiH naslijedila je problem (ne)izgradnje Bloka 7 Termoelektrane Tuzla. Još prije tri godine uplaćen je avans Kinezima u iznosu većem od 200 miliona KM, potrošeno je skoro 20 miliona KM za pripremne radove, a ništa se ne gradi. Šta će biti Vaši koraci kada u pitanju ovaj problem, da li će početi izgradnja ili će se odustati što je stav, bolje rečeno zahtjev Energetske zajednice i Zapada uopće?

- Nakon što je EPC izvođač u septembru 2020. godine informirao Elektroprivredu BiH o odustanku ugovorenog podizvođača ključne, tokom 2021. i 2022. godine predlagao je alternativne podizvođače ključne opreme.

Uzimajući u obzir novonastale okolnosti, Elektroprivreda BiH je uz saglasnost Vlade FBiH formirala stručni tim za pregovora sa EPC izvođačem s ciljem realizacije Ugovora sa novim podizvođačima ključne opreme, uz obezbjeđenje najboljih uslova za kompaniju i Federaciju BIH. Uvažavajući ocjenu stručnog tima da ponuđeni alternativni podizvođači ključne opreme ne posjeduju zahtjevane reference, znanje i iskustvo za realizaciju predmetnog ugovora, Elektroprivreda BiH je uz saglasnost Vlade FBiH donijela odluku o neprihvatanju alternativnih ponuđača opreme i o tome informirala EPC izvođača uz zahtjev da pristupi realizaciji svojih ugovornih obaveza sukladno važećem ugovoru.

S obzirom na to da EPC izvođač nije pristupio realizaciji ugovora, uz saglasnost Vlade FBiH do sada su mu upućene tri opomene pred raskid ugovora s pozivom da izvrši svoje ugovorne obaveze i pristupi realizaciji Ugovora.

U slučaju raskida ugovora, hoće li EPBiH, odnosno Vlada FBiH, uspjeti vratit uplaćeni avans?
 
- U ovisnosti od budućeg postupanja EPC izvođača, Elektroprivreda BiH će poduzimati dalje korake na zaštiti vlastitih i interesa Federacije BiH.

Rudnici u BiH su ove godine duplo više izvezli uglja u Srbiju nego 2022. U kojem procentu su to uradili rudnici iz sastava Koncerna te može li doći do nestašice uglja u FBiH, kako za termoelektrane, tako i za stanovništvo?

- Kada su u pitanju rudnici iz sastava Koncerna EPBiH, RMU Đurđevik je na osnovu sklopljenih ugovora za šest pojedinačnih kupaca u Srbiji isporučio 1.089,02 tone uglja, dok je RMU Breza u ovoj godini dijelom realizovao ugovor iz 2022. i kupcu iz Srbije isporučio 1.476 tona. 

Kako bi bile izbjegnute eventualne zabune, napominjem da se u komercijalnoj prodaji uglja iz rudnika Koncerna EPBiH trećim licima radi o uglju koji nije namijenjen ili se ne koristi u industriji i za rad naših termopostrojenja.   

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.