open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Dobitnici najvećih ratnih priznanja ARBiH poručuju Dodiku: Slavite svoje zločince i omalovažavate žrtve
Iako nas ništa više ne može iznenaditi kada su u pitanju komšije i susjedi, mi bivši borci časne Armije Republike Bosne i Hercegovine, a naročito nosioci najvećeg ratnog priznanja Zlatni ljiljan, iznenađeni smo sramnom izjavom člana predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika i to izrečenom baš 9. maja kada obilježavamo svoj Dan, saopćio je Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine.
13.05.2022. u 11:34
get url
text

- Zbog istine, dužni smo gospodina Dodika podsjetiti na neke činjenice. Naime, prije 25 godina ustanovljen je Dan Zlatnih ljiljana i ne baš slučajno je uzet 9. maj, koji se  u svijetu obilježava kao Dan pobjede nad fašizmom, u Evropi Dan Evrope, a u BiH kao i Dan logoraša BiH. Zlatni ljiljani ARBiH su istinski antifašisti koji su se suprotstavili fašizmu u periodu 1992. – 1995. godine. Mi nikada jedan narod, pa ni srpski, nismo nazivali fašistima, a ni genocidnim, niti ćemo to ikada učiniti, ali političko i vojno rukovodstvo RS-a iz perioda 92.- 95. moramo nazvati pravim imenom.

Neosporna je činjenica, a to je utvrdio i Haški sud, da je u Srebrenici 1995. godine počinjen genocid, a genocid čine samo fašisti. Gospodinu Miloradu Dodiku preporučujemo, ako je antifašista, da se ogradi od fašističkih djela Karadžića, Mladića i niz drugih generala i visokih oficira vojske RS-a koji su presuđeni za genocid i ratni zločin i sada se nalaze u zatvorima - navodi se u saopćenju i dodaje:

- Umjesto toga gospodin Dodik legalnu vojsku ARBiH i njene Zlatne ljiljane naziva zločinačkim. Ide gospodin Dodik isprobanom metodom sto puta izgovorena laž postaje istina, a mi svjesni toga, mi ćemo 101 puta govoriti istinu, da laž ne bi postala istina. Prema podacima sa kojima mi raspolažemo, u proteklom ratu od ukupnog broja ratnih zločina počinjenih u periodu 92. – 95. godina, 90 posto ih je počinila VRS, sedam posto pripadnici HVO i tri posto pripadnici časne ARBiH. Mi iz redova ARBiH osuđujemo svoje saborce za bilo koji učinjeni ratni zločin, a Vi gospodine Dodik, svoje zločince slavite i proglašavate herojima. Uz sve to relativizirate i omalovažavate žrtve, a to Vam nikada oprostiti nećemo.

Milorad Dodik je na Dan pobjede nad fašizmom, 9. maja, Armiju RBiH nazvao "zločinačkom organizacijom".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.