open-navfaktor-logo
search
Nove prijetnje
Dodik: Ako Tužilaštvo BiH proba da reaguje na 9. januar, zabranit ćemo i njihovo djelovanje na prostoru RS-a
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da će, ukoliko Tužilaštvo Bosne i Hercegovine proba da reaguje na 9. januar, odnosno proslavu "dana RS-a", biti zabranjeno i njihovo djelovanje na prostoru RS-a.  
23.12.2023. u 09:42
get url
text

Osvrćući se na izjave visokog predstavnika Christiana Schmdita u slučaju obilježavanja "dana RS-a", Dodik je za "Politiku" izjavio da se u RS-u sve radi miroljubivo u vezi sa "danom kada je rođena RS".

- On se prije neki dan hvalio kako ga policija RS-a još nije uhvatila, ali treba da zna da ga pratimo i kad bude prilika bit će uhapšen. Ako Tužilaštvo proba da reaguje na 9. januar, zabranit ćemo i njihovo djelovanje na prostoru RS-a. Ko neće da dođe na proslavu "dana RS-a" ni mi nećemo da s njim slavimo njihove praznike. Ko dođe, mi rado uzvratimo kao što slavimo sa Srbijom, Rusijom, Kinom - zaključio je Dodik, prenosi RTRS.

Visoki predstavnik Christian Schmidt ponovio je prije tri dana da je proslava 9. januara kao "dana RS-a" jasan i direktan propust u provedbi konačnih i obavezujućih odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, kao i odluka visokog predstavnika od 1. jula 2023. Upozorio je da nepoštivanje odluka Ustavnog suda predstavlja krivično djelo prema Krivičnom zakonu Bosne i Hercegovine.

Na organima za provođenje zakona, Tužilaštvu Bosne i Hercegovine i policiji je da poduzmu odgovarajuće zakonom propisane naredne korake, posebno u slučajevima koji se odnose na javne zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara, saopćio je OHR.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.