open-navfaktor-logo
search
Ponovio stav
Dodik: Iduće godine obući će se uniforme Vojske RS-a, zašto neko "skače" na tu temu
Treći pješadijski RS puk u zakonu piše da baštini tradiciju Vojske RS-a i on nastavlja tu tradiciju. Dio tradicije, naravno, su i uniforme. Dakle, samo za taj dan, a to je već dogovoreno u strukturama sigurnosnim, odnosno vojnim strukturama u BiH, tvrdi Dodik 
13.05.2019. u 13:43
get url
text

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovio je danas da će pripadnici Trećeg pješadijskog (Republika Srpska) puka Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 12. maja sljedeće godine obući uniformu Vojske RS-a.

- Očigledno da u Bosni ili u Sarajevu nikako da se naviknu na pravo da neko ima svoje mišljenje o tome. Dakle, radi se o 12. maju, danu kada se obilježava formiranje Vojske RS-a i to ništa nije sporno, koliko ja razumijem. Treći pješadijski RS puk u zakonu piše da baštini tradiciju Vojske RS-a i on nastavlja tu tradiciju. Dio tradicije, naravno, su i uniforme. Dakle, samo za taj dan, a to je već dogovoreno u strukturama sigurnosnim, odnosno vojnim strukturama u BiH da se na taj dan, čisto kao dio jednog historijskog prikaza ili geneze mogu da koriste određena obilježja iz prošlosti, pa i uniforme - izjavio je novinarima Dodik.

Dodao je kako ne vidi zbog čega ta tema zavređuje posebnu pažnju.

- Ne vidim zašto bi neko toliko skočio na tu temu. Ne mislim da je to tema o kojoj treba posebno da se diskutuje. Mi imamo pravo, kao što je i u svijetu. Dođite na zapad i vidjet ćete razne događaje gdje učestvuju veterani sa uniformama iz Drugog svjetskog rata i iz nekih ratova odranije i to nikome ne predstavlja problem. Odjednom je to sad samo postao problem u Banjoj Luci. Meni je razumljivo šta je, pokušavaju da naprave atmosferu koja treba ponovo da istakne RS kao najvažniji problem. To, naravno, mi nismo - kaže Dodik.

Prema njegovim riječima, pravi problem je u nemogućnosti formiranja vlasti na nivou BiH.

- Federacija nije formirala vlast, ima mnogo otvorenih pitanja, Vijeće ministara više i ne radi jer vidite i sami da nema dovoljno ministara da se napravi kvorum. Prema tome, to su pitanja o kojima treba da razgovaramo. A da li će se 12. maja obući uniforma Vojske RS-a, ja kažem da hoće - zaključio je Dodik u izjavi za RTRS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.