open-navfaktor-logo
search
O usvojenim zaključcima
Dodik: Kad vidim Bećirovića, sjetim se moje pokojne babe Vide...; Bećirović: Napadi na mene...
Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik komentirajući zaključke povodom napada organa entiteta RS na ustavni poredak Bosne i Hercegovine usvojene jučer u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine izjavio je da je "Denis Bećirović koristan za raspad BiH i da neće disciplinovati RS niti će se desiti da ona izgubi svoja prava".
19.07.2023. u 11:11
get url
text

VEZANI TEKST - Predsjedništvo usvojilo prijedlog zaključaka povodom napada organa entiteta RS na ustavni poredak BiH

Dodik je, između ostalog, kako prenosi RTRS, rekao da će Bećirović doprinositi još većoj nestabilnosti u BiH, pokušava da bude intelektualac, a u suštini ne poznaje ni pravo ni Ustav.

- Stalno se poziva na ustavnost i zakonitost i stalno pokušava prikazati kako se RS ponaša antiustavno, čak one organe koji ne postoje u Ustavu BiH, kao što su Sud i Tužilaštvo, poziva da djeluju - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da je omiljena teza Bećirovića u javnim obračunima i nastupima "antiustavno i antidejtonsko djelovanje Republike Srpske", ocijenivši da ga treba istrpiti na kraće relacije jer je odličan za raspad BiH.

On je ocijenio da će veoma brzo doći do toga da se zbog djelovanja Bećirovića raspadnu i Predsjedništvo i Oružane snage BiH, a i RS će morati da sa takvom neobuzdanom osobom prestane da komunicira jer nema nikakvog smisla.

- Kako komunicirati sa čovjekom koji stalno govori ja, pa ja, bez imalo mogućnosti da vodi dijalog, uvaži interese drugih. Kako je moguće da brani Ustav BiH kada je po njemu ustavno samo ono što on misli - upitao je Dodik.

Dodik je naveo da se ne može govoriti o Ustavu i njegovoj odbrani, a ne vidjeti "da su na nivou BiH, van Ustava, formirani Ustavni sud, Oružane snage, Sud i Tužilaštvo, SIPA, indirektni porezi, Obavještano-sigurnosna agencija".

Dodik smatra da je Bećirović samozaljubljen i da misli da je sve ono što on misli definitvno i da svako mora da postupa onako kako on kaže.

- On misli da je bilo dovoljno da bude izabran za člana Predsjedništva u ime muslimana i u tom pogledu da promijeni čitav jedan svijet. Pravo je čudo kako sam sebe nije uspostavio kao medijatora u sukobu između Rusije i Ukrajine ili uspostavio dobru saradnju između Kine i SAD-a - rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, Bećirović je uzeo za pravo da komentariše i mir i ugrožavanje i sigurnost iako imaju organi koji govore o tome da li je mir ugrožen, da li postoje sigurnosne prijetnje ili ne, kao što je Misija Althea koja je u nekoliko navrata rekla da nisu ugroženi mir i sigurnost.

- Bećirović ima unutrašnje mozgovne reakcije koje pristaju njemu, njegovom rumenilu i bjesnilu koje pokazuje, što je, prije svega, mržnja prema srpskom narodu i svemu što je srpsko - rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Bećirović poručio NATO-u: BiH i Zapad su na prekretnici, što prije zaustaviti separatističke poteze

On kaže da je Bećirović obični politički primitivac koji nastoji da nahrani ego svojim tvrdnjama, ide po svijetu i mobiliše nekoga protiv RS-a i Milorada Dodika, ukazuje na navodnu regionalnu situaciju iako se niko u regionu ne izjašnjava da je ugrožena sigurnost.

- Kada vidim šta govori, onda mi jedino padne na pamet moja pokojna baba Vida koja je imala 96 godina, koja je, kada je slušala Svetlanu Cenić rekla: "E moj Mile, nema gore budale od školovane budale". To je taj Bećirević i njegova škola - rekao je između ostalog Dodik i naveo da su njegove knjige obični pamfleti.

Dodik je napomenuo da je NSRS krajnja instanca vlasti u BiH, a ne Predsjedništvo i da će NSRS odlučivati o tome da li je ispravno ono što misli Bećirović.

- On nije vrhovna vlast u BiH, već Narodna skupština Republike Srpske, a to piše u Ustavu, ako hoće da se drži Ustava, mora se držati toga - rekao je Dodik.

Dodao je da je preglasavanje Željke Cvijanović samo za priču, da je to prvi krug i da je napisao neke zaključke kojim se divi.

- On nema mogućnosti da nešto nametne Predsjedništvu jer ono ima "srpskog člana" koji će potegnuti veto, doći pred Narodnu skupštinu i reći da mu je bila glupa inicijativa. Formalno gledano od toga nema ništa, on je najbolji za raspad BiH i sa takvom osobom se ne može ništa drugo nego raspustiti ova zemlja - poručio je Dodik.

Na Dodikove izjave reagirao je Bećirović na društvenim mrežama: 

- Napadi na mene ne prestaju, ali moja odlučnost da još snažnije i upornije branim državu Bosnu i Hercegovinu je neuporedivo jača. Nastavljam nepokolebljivo i još snažnije!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.