open-navfaktor-logo
search
Istočno Sarajevo
Dodik ne odustaje: Nema odluka Predsjedništva BiH dok se ne riješi Inzkov zakon
Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na press konferenciji u Istočnom Sarajevu da na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH nije donesena nijedna odluka.
31.08.2021. u 13:36
get url
text

On je istakao, a za što mu opozicija u RS-u prigovara, "da je učestvovanje u radu moguće u skladu sa zaključcima Narodne skupštine Republike Srpske dok god se ne dođe do rješenja o zakonu koji je nametnuo bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko".

Dodik je poručio da je "zakon neodrživ i da ga je NSRS ukinuo na prostoru Republike Srpske".

- Ozbiljno se spremamo da provedemo takav nalog Parlamenta - rekao je Dodik.

VEZANI TEKST - Džaferović: Ovo je blokada države BiH, Schmidt treba reagirati i smijeniti Dodika

On je naveo da je na sjednici Predsjedništva bio niz političkih i vojnih pitanja. 

- Niti jedna odluka nije donesena, a neke tačke ponovo će se naći na dnevnom redu sljedeće sjednice. Ako ne bude dogovora o rješenju za nametnuto pitanje i neuvažavanje Republike Srpske, ostat ćemo u ovom kapacitetu i na narednoj sjednici glasati protiv - istakao je Dodik, pojašnjavajući da to znači da će to otići na sjednicu Narodne skupštine koja će se odrediti o tim pitanjima.

On je rekao i da se jučer konsultovao sa predsjednikom NSRS-a Nedeljkom Čubrilovićem te da je rečeno da je učešće na današnjoj sjednici Predsjedništva BiH u skladu sa zaključcima NSRS-a.

- Konsultovao sam se oko načina rada sa predsjednikom NSRS-a, poštujemo zaključke Narodne skupštine i tu nema izuzetaka. Visoki predstavnik ne postoji u BiH i nije ispoštovana procedura njegovog imenovanja - istakao je Dodik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.