open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Banjoj Luci
Dodik ponovo zaprijetio: Ako Schmidt nametne zakon o imovini, proglasit ćemo nezavisnost
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da će ukoliko visoki predstavnik u Bosne i Hercegovini Christian Schmidt nametne bilo kakav zakon u vezi sa pitanjem imovine, odmah sazvati posebnu sjednicu Narodne skupštine RS-a i proglasiti nezavisnost.
13.09.2023. u 12:25
get url
text

VEZANI TEKST - U toku sastanak Dodika sa Srbima iz entitetske i državne vlasti, prisustvuju i predstavnici Hrvata u RS-u

Dodik je u Banjoj Luci održao sastanak sa predstavnicima entitetskih institucija, te predstavnicima RS-a u institucijama na državnom nivou.

Nakon sastanka je istakao da se, dok na dnevni red ne dođe Zakon o Ustavnom sudu BiH, neće odlučivati ni o jednom drugom zakonu.

Rekao je da su učesnici odbacili optužnice koje se podižu protiv njega i drugih osoba, te da Sud i Tužilaštvo BiH nisu ustavna kategorija, da su nametnuti i da se ne može računati na njihovu objektivnost i rad.

- To je politički motivisana struktura, oni su protiv RS-a i ljudi iz RS-a. Učesnici sastanka su rekli da neće prihvatiti odluke Suda BiH jer su to političke motivisane odluke i nema ništa što liči na pravo – istakao je.

Dodao je da je Parlamentarna skupština BiH jedina koja može donositi zakone na nivou BiH.

Još jednom je poručio da ne priznaje visokog predstavnika u BiH i sve odluke koje on donosi, te istakao da na dnevni red treba staviti sve do sada nametnute zakone visokih predstavnika.

Dodik je istakao da je ključno pitanje imovine, koje je riješeno Dejtonskim sporazumom, i da se ne može vršiti revizija pitanja imovine.

- Ustavni sud BiH, referirajući se na pitanje imovine, je bio politički instrumentailzovan. Odbijamo bilo kakav prijedlog da razgovaramo o imovini i da se prihvati nametnuti zakon od lažnog visokog predstavnika. Ukoliko nametne, odmah će biti organizovana posebna sjednica i proglasiće se nezavisni status RS-a – rekao je danas Dodik.

Poručio je da je RS spremna da brani svoj ustav, teritorijalni integritet i suverenitet.

- Potrebno je i dalje jačati našu sigurnosnu situaciju kroz mjere koje će preduzimati policija. Sigurnosna situacija u RS-u je stabilna, kao i ekonomska i finansijska situacija – dodao je.

Tri ključna pitanja će se morati rješavati na nivou BiH

Naglasio je da su tri ključna pitanja koja će se morati rješavati na nivou BiH - Zakon o Ustavnom sudu BiH, pitanje statusa stranih sudija, izmjene i dopune Zakona o Sudu BiH, a da sjedište Apelacionog suda može jedino biti u Banjoj Luci.

Također, kazao je da su spremni da razgovaraju o Izbornom zakonu BiH, ali da se prije toga treba uspostaviti okvir koji će omogućiti da se "smijeni nelegalna struktura CIK BiH i imenuje nova".

- Potrebno je donijeti novi Izborni zakon na nivou BiH, a jednako tako i za RS. Dok bi se zakon na nivou BiH bavio pravom CIK-a i izborom članova Predsjedništva i zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, RS ima pravo da provodi izbore za sve druge nivoe – kazao je Dodik.

Najavio je i sjednicu NSRS-a u narednom periodu, kako bi se donijeli akti da se odbaci bilo kakva mogućnost da se nameću zakoni, te ponovo najavio da će u budžetu RS-a za narednu godinu biti osigurani prihodi za predstavnike RS-a u institucijama BiH.

- Kada odluče da prestanu, kada se povuku, da imaju adekvatnu naknadu i da budu sigurni – dodao je.

Zatražio je i od Ustavnog suda RS-a da se izjasni oko svih nametnutih zakona visokih predstavnika do sada, a izjavio je da će o svemu obavijestiti UN, Evropsku uniju i zemlje prijatelje RS-a.

Stevandić: U BiH funkcionišu karteli

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je kazao da RS reaguje na zakonit način i institucionalno, da tu ne postoji faktor nestabilnosti, a da su oni koji su to pokušavali preko opizicije, doživjeli neuspjeh.

Stevandić je kazao i kako u BiH "funkcionišu karteli koji pokušavaju instrumentalizovati Sud i Tužilaštvo BiH", te da jedan "nelegitimni visoki predstavnik" i nekoliko ambasadora ne mogu voditi politiku.

- To je kartel politika, a ne regularna i ne zasniva se na pravnim aktima – rekao je.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa u BiH Staša Košarac je kazao da će se na bh. niovu implementirati politike RS-a.

-Mi tamo ne predstavljamo sebe, nego RS i sigurni smo u ispravnost odluka koje donose institucije RS-a. Sva kretanja u Vijeću ministara bit će u kontektstu Ustavnog suda BIH. Jako smo opredijeljeni da afirmišemo sve naše politike na nivou institucija Bosne i Hercegovine – istakao je Košarac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.