open-navfaktor-logo
search
Predsjednik SNSD-a
Dodik poziva sve stranke u RS-u na bojkot izbora po Izbornom zakonu BiH
AUTOR: Fena/RTRS
16.05.2024. u 17:00
get url
text
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da ta vladajuća stranka u RS-u predlaže koalicionim partnerima da ne učestvuju na Lokalnim izborima po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine. 
- Mi ne možemo prihvatiti nametnuti Izborni zakon BiH. Predložit ćemo koalicionim partnerima da pozovemo i opoziciju iz RS-a da ne učestvuju na izborima. Vidjeli ste da su danas Bošnjaci u Vijeću naroda RS-a pokrenuli mehanizam vitalnog interesa na Izborni zakon RS. Cijenimo da će se uskoro to riješiti i da možemo organizovati lokalne izbore po našem zakonu - rekao je Dodik nakon sjednice Predsjedništva SNSD-a.
On je rekao da je Predsjedništvo SNSD-a ocijenilo da je situacija na nivou BiH "konfuzna" i da "od Republike Srpske stalno prave krivca".
- Osuđujemo donošenje pokušaje donošenja rezolucije o Srebrenici u UN-u. Ta rezolucija je podmukao način da se dugoročno diskredituje srpski narod - rekao je Dodik.
Kazao je i kako "Republika Srpska i njeni predstavnici u potpunosti ostaju privrženi poštovanju Dejtonskog sporazuma i Ustava".
Dodik je rekao da je Predsjedništvo SNSD-a pozdravilo održavanje Velikog srpskog sabora 8. juna u Beogradu.
- Vjerujem da ćemo tada donijeti opće mjere vezane za naše ponašanje u Republici Srpskoj i Srbiji i naš narod gdje god se nalazi - rekao je Dodik.
Dodik je rekao da je ekonomska situacija u Republici Srpskoj povoljna, dodavši da je u posljednjih pet mjeseci otvoreno pet hiljada novih radnih mjesta.
- Republika Srpska povećala je svoj BDP za dvije milijarde kroz investicije i kroz domaću proizvodnju. Republika Srpska ima stabilne izvore prihoda i vratila je 330 miliona KM dospijeća u ovoj godini, od čega 200 miliona iz vlastitih izvora, bez dodatnih zaduženja - rekao je Dodik.
U Banjoj Luci je danas počeo i sastanak koalicionih partnera u RS-u: SNSD-a, SP-a, US-a i DEMOS-a u vezi sa Lokalnim izborima u BiH, koji su zakazani za 6. oktobar, prema novim pravilima koje je nametnuo visoki predstavnik Christian Schmidt.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.