open-navfaktor-logo
search
Američki ambasador
Murphy: Čović treba jasnije govoriti o Dodikovim postupcima, nema dokaza o džihadističkim kampovima u BiH, a Rusija...
AUTOR: N1/Faktor
15.05.2024. u 21:54
get url
text
Američki ambasador Michael Murphy kazao je večeras za N1 da Dragan Čović uporno blokira projekat Južne plinske interkonekcije, za koji dodaje kako je "vrlo važan projekat i neće odustati od njega". 
- Mi želimo da BiH ne zavisi od energenata iz Rusije. Znamo šta Rusija radi kada ima potpunu kontrolu nad snadbjevanjima energentima. Oni to koriste za ucjenjivanje. U današnjem geopolitičkom svijetu daleko smo prošli to vrijeme da to treba da bude slučaj. Također, važno je i iz praktičnih razloga. Otvorit će nova radna mjesta. Pomaže kompanijama da se razvijaju i rastu. Dragan Čović blokira to. On kaže da pokušava da pomogne Hrvatima, ali on u ovom slučaju to ne radi uopće - kazao je Murphy.
Dodao je da je "rezultat njegove blokade da Hrvati nemaju pristup gasu, nema pouzdanog i manje skupog izvora".
- Teško je pobjeći od tog zaključka. Treba da se sjedne i dogovori i idemo dalje. Mi ćemo nastaviti zagovarati projekat. Nekoliko mjeseci je prošlo. Ovo je pravi projekat za BiH i Hrvate koji žive u Federaciji BiH - kazao je.
Murphy se osvrnuo i na zapaljivu retoriku Milorada Dodika, za kojeg je kazao da je "najveća prijetnja miru u Bosni i Hercegovini", ali i poručio kako "SAD neće stajati po strani".
- Nećemo dozvoliti da BiH uđe u neki novi sukob, apsolutno nećemo. Uradit ćemo one stvari koje smo do sada radili - insistirati na odgovornosti pojedinaca i koristiti alate koji su nam na raspolaganju kako bismo osigurali da se pojedinci odgovorni za tu vrstu ponašanja, nije tu samo retorika, ima i djelovanja, drže odgovornim. Nastavit ćemo podržavati čvrsto prisustvo EUFOR-a koje ima kapacitete da brani Dejtonski mirovini sporazum i osigura sigurno okruženje. Kao što je rekao generalni sekretar Stoltenberg jasno - nećemo omogućiti da se stvori sigurnosni vakuum u BiH, NATO to neće dozvoliti, SAD to neće dozvoliti - kazao je.
Komentirao je i koaliciju na državnom nivou, ali i odnos Čovića i Dodika, te je, između ostalog, kazao: 
- Kako bi Federacija efikasno funkcionirala, treba vam efikasno bošnjačko-hrvatsko partnerstvo. Bilo je nešto što se raspalo i to se treba obnoviti. Željeli bismo da se dogodi da Dragan Čović jasnije i direktnije govori o nekim antidejtonskim problemima, kao što je retorika i drugo djelovanje Dodika. Mi smo mu to rekli. To je razočarenje da to nije uradio - kazao je. 
Upitan da li posjeduje provjerene informacije o onome što se ranije spominjalo u javnosti - da li postoje ruski vojni kampovi, kao i kampovi za obuku džihadista u BiH, Murphy je rekao:
- Nismo vidjeli nikakve dokaze o džihadističkim kampovima u BiH. Te optužbe se iznose da bi se podijelili ljudi. Ali znamo da Rusija ovdje finansira organizacije koje su angažovane na ekstremističkoj retorici i aktivnostima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.