open-navfaktor-logo
search
Privatizacija "na mala vrata"
Dodik prepustio Srbiji većinsko vlasništvo u "HES Gornja Drina"
Srbija je postala većinski vlasnik zajedničkog preduzeća sa Republikom Srpskom koje ima koncesiju za izgradnju tri hidroelektrane na Drini, procijenjene vrijednosti 850 miliona KM. Pojedini analitičari smatraju da bi ovo mogla biti "privatizacija na mala vrata" Elektroprivrede RS-a.
03.11.2020. u 19:58
get url
text

Vlada Republike Srpske dala je saglasnost da se Elektroprivreda Srbije (EPS) upiše kao većinski vlasnik preduzeća "HES Gornja Drina" iz Foče, saznaje CAPITAL.

Do sada ovo koncesiono preduzeće je bilo u vlasništvu Elektroprivrede Republike Srpske (ERS), a koja će u buduće imati 49 posto udjela, a Srbija 51 posto.

Dozvolu za promjenu vlasničke strukture Vlada je dala na sjednici 22. oktobra, a Odluka stupa sutra na snagu.

- Odobrava se promjena vlasničke strukture koncesionara "HES Gornja Drina", uz obavezu da u roku od 60 dana od prijema rješenja podnese zahtjev za za upis promjene vlasnika u registar - stoji u Rješenju Vlade RS-a.

Ovoj odluci prethodila je odluka Konkurencijskog vijeća BiH, koje je ocijenilo kako ne postoji obaveza prijave koncentracije, što je bila svojevrsna dozvola da se izvrši vlasničko prestrojavanje.

U svom obrazloženju Konkurencijsko vijeće je navelo da društvo "HES Gornja Drina" još nije aktivan učesnik na tržištu proizvodnje i distribucije električne energije, već je u pitanju projekat koji će biti sproveden u dvije faze, te se aktivnost na tržištu očekuje tek za nekoliko godina, kada se izgrade i puste u pogon hidroelektrane.

Također, naveli su oni, EPS i ERS nisu aktivni na istim geografskim tržištima, već svoje djelatnosti pružaju na teritoriji Srbije, odnosno BiH.

Koncesija za izgradnju i korišćenje HE "Buk Bijela" vrijednosti 382,4 miliona KM dodijeljenja je prije tri godine ERS-u.

Preduzeće "HES Gornja Drina" nastalo je odlukom Vlade Republike Srpske iz septembra 2019. godine i to spajanjem firmi "Hidroelektrana Buk Bjela" i "Hidroelektrane Foča i Paunci".

Projekat hidroenergetskog sistema Gornja Drina predviđa izgradnju hidroelektrana Buk Bjela, Foča i Paunci čija bi ukupna instalirana snaga iznosila 180,9 MW. Sve ukupno njihova vrijednost iznosi oko 850 miliona KM, i sve tri bi trebale da se grade zajednički.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik nedavno je najavio kako će radovi na gradnji "Buk Bijele" početi naredne godine, a da će ove biti postavljen kamen temeljac.

- Tu treba dodati i put od Foče prema Tjentištu. Obezbijedili smo pet miliona eura koji čekaju projektovanje i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Neophodno je još nekih 30 miliona KM, ali u svakom slučaju obezbijedit će se sav novac - izjavio je Dodik tom prilikom.

Ranije najave da će Srbija sa svojim najvećim državnim preduzećem dobiti većinski udio u "HES Gornja Drina" mnogi su okarakterisali kao privatizaciju Elektroprivrede RS-a iz sjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.