open-navfaktor-logo
search
Uplatili više od milion KM
Dok Tužilaštvo KS vrši provjere u vezi prodaje hotela Igman, investitor radi na idejnom rješenju
Nakon što je glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Sabina Sarajlija odgovarajući na pitanje zastupnice u Skupštini KS Jasmine Biščević-Tokić navela kako je formiran predmet o prodaji hotela Igman, pitali smo dokle se došlo sa ovim predmetom.
11.05.2022. u 13:44
get url
text

- Predmet je u fazi provjere navoda iz prijave – navela je kratko u odgovoru za Faktor glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo Azra Bavčić.

Naime, zastupnica Bišević-Tokić zatražila je od Tužilaštva KS da se provjeri postupak prodaje hotela Igman, odnosno da li su procedure provedene u skladu sa propisima.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS formiralo predmet o prodaji hotela Igman

 

- Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo je povodom zaprimljenog zastupničkog pitanja i priloga dostavljenih uz isti, formiralo krivični predmet. Postupajući tužilac ovog tužilaštva će u skladu sa odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH preduzeti potrebne mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih okolnosti koje se odnose na postupak prodaje hotela Igman – navela je ranije u odgovoru zastupnici glavna tužiteljica Sabina Sarajlija.

Ranije je Biščević-Tokić sumnje u nepravilnosti u vezi s prodajom hotela Igman prijavila i Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom Kantona Sarajevo.

Zatražila je da se izvrše provjere dokumentacije i poštivanja procedura prilikom raspisivanja javnog poziva o prodaji putem neposredne pogodbe ovog hotela, a za što je ministar privrede KS Adnan Delić tvrdio da je urađeno po pravilima.

Podsjećamo, u februaru je u Kantonalnoj agenciji za privatizaciju Kantona Sarajevo potpisan ugovor o prodaji hotela Igman između prodavca - direktora KJP ZOI '84 d.o.o. Sarajevo Jasmina Mehića, predstavnika kupca - direktora firme The Place d.o.o. Emira Granova, te direktora Kantonalne agencije za privatizaciju KS Adnana Jašarevića.

A Granov je za Faktor potvrdio kako je isplaćena prva tranša prema ugovoru koja iznosi 1.200.000 KM dok će ostatak kupoprodajne cijene u iznosu 3.905.000 KM biti isplaćen nakon što druga strana ispuni svoj dio uvjeta iz ugovora.

VEZANI TEKST - Granov: Uplatili smo milion i 200 hiljada za hotel Igman, ostatak kada druga strana ispuni svoje uvjete

- Dio uplate je već izvršen, mi čekamo sada da druga strana ispuni svoje uvjete koji su u ugovoru, a to je da se izvrši harmonizacija parcela koje nisu usklađene između katastra i grunta, a koje su unutar ugovorene cijene kao i dostava brisovne dozvole za jednu od parcela koja je bila opterećena hipotekom – kazao je Granov za Faktor.

I dok Tužilaštvo vrši provjere investitori su već izabrali firmu koja radi na idejnom rješenju za hotel Igman.

- Projekcije su bile da već u ovoj godini počnemo sa pripremnim radnjama i nadamo se se da ćemo se držati rokova, ali zbog kompletne situacije na na tržištu i poremećaji koj su se desili, velikih inflacija, zahtijeva detaljnije, dubinske analize, jer imamo povećanja cijena materijala 50-60 posto naročito na uvjete i ambijent u kojem se krećemo i u kojima živimo. U svakom slučaju, ispunit ćemo uvjete iz ugovora i investirati u naredne tri godine minimalno u iznosima u kojim smo se obavezali – kazao je Granov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.