open-navfaktor-logo
search
Jedan od 4.100 prijavljenih
Dok Višković "prima k znanju" naručenu "istinu" o zločinima, Tužilaštvo i dalje ignoriše tvrdnje svjedoka o njemu
Radovan Višković, premijer bh. entiteta Republika Srpska, u iskazima svjedoka pred Sudom Bosne i Hercegovine i pred Tribunalom u Hagu, dovodi se u vezu s ratnim zločinima i prikrivanjem ratnih zločina na području Podrinja.
11.06.2021. u 17:24
get url
text

To ga, zahvaljujući (ne)radu Tužilaštva BiH, ne sprečava da kao premijer manjeg bh. entiteta "prima k znanju" izvještaje takozvane "Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina".

VEZANI TEKST - Dodik i Vlada RS uporni s utvrđivanjem svoje "istine", tzv. komisija odbacuje genocid u Srebrenici

Kako je danas saopćeno iz entitetske Vlade, Višković je rekao "da je ovaj izvještaj temeljni dokument, te da će u narednom periodu biti organizovano više okruglih stolova s ciljem njegovog predstavljanja široj javnosti".

On se, navodi se dalje, "zahvalio Gideonu Grajfu za cjelokupni angažman u radu Nezavisne međunarodne komisije za istraživanje stradanja svih naroda u srebreničkoj regiji u periodu 1992-1995. godina".

Tako dolozimo do nevjerovatne činjenice da osoba koja se dovodi u vezu sa ratnim zločinima obavlja javnu funkciju, a pritom još i prima k znanju naručene izvještaje o stradanjima i to na istom području gdje su se desili zločini sa kojima se Višković dovodi u vezu.

Za Tužilaštvo BiH na čelu sa Gordanom Tadić, podsjetimo, Višković je tek "jedan od 4.100 prijavljenih za ratne zločine, prema kojima Tužilaštvo BiH postupa na isti način".

VEZANI TEKST - Sumnja u "prljave ruke" premijera nije prioritet: Višković jedan od 4.100 ili kako se Tužilaštvo smije u lice žrtvama

Radovan Višković je, prema izjavi zaštićenog svjedoka M-16 u Sudu BiH, nudio novac za premještanje masovne grobnice u Milićima 1996. godine, dok je 1995. godine kao poručnik i referent Željka Kerkeza, zaduženog za transport u Glavnom štabu Vojske Republike Srpske, bio u Potočarima i Novoj Kasabi i to dva dana nakon pada Srebrenice. Taj podatak se nalazi u iskazu Kerkeza u Tribunalu u julu 2008. godine (vidjeti ovdje).

Iako se Višković još od 2007. godine, kada ga je zaštićeni svjedok prvi put spominjao pred istražnim organima BiH, dovodi u vezu sa krivičnim djelom prikrivanja ratnog zločina i pomaganja ratnim zločincima te za neprijavljivanje lokacija masovnih grobnica i učešće u izmještanju grobnica, za Tužilaštvo BiH on nije nikakav prioritet u radu. Iako se radi o istaknutom zvaničniku koji je godinama obavljao javne funkcije, od zastupničke u entitetskom parlamentu do aktuelne premijerske, za Tužilaštvo BiH on je tek jedan od 4.100.

Prošlog ljeta u medijima je aktuelizirano svjedočenje zaštićenog svjedoka M-16 koji je u Sudu BiH 2017. godine na ročištu u predmetu "Josipović i drugi" naveo da mu je "Radovan Višković nudio novac da premješta masovne grobnice".

Zaštićeni svjedok M-16 je pojasnio tada da je Višković tokom rata obavljao funkciju pomoćnika komandanta glavnog štaba za saobraćaj u policiji Republike Srpske, dok je nakon rata dobio posao u rudniku boksita u Milićima.

- Ja sam isto radio u rudniku. Višković mi je 1996. ponudio da se prekopavaju i premještaju tijela iz grobnice u Milićima. Nudio je dobru zaradu uz obećanje da će sve osiguravati civilna policija - kazao je svjedok M-16, koji je tokom rata bio pripadnik Milićke brigade Vojske Republike Srpske (VRS), izvijestio je BIRN još u junu 2017. godine.

Nakon ovih tvrdnji svjedoka M-16 u Tužilaštvu BiH, barem koliko je javnosti poznato, protiv Viškovića nije pokrenuta istraga, odnosno navodi svjedoka, iako upućuju na ozbiljno krivično djelo, nisu ispitani.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo BiH krije podatke: Ko je otkrio identitet zaštićenog svjedoka M-16 u slučaju Radovan Višković

S druge strane, nakon što su mediji podsjetili na iskaz ovog svjedoka, uslijedila je prijetnja direktora Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica RS-a Milorada Kojića da će objaviti spisak svjedoka koji su svjedočili u predmetima ratnih zločina protiv osoba srpske nacionalnosti.

Tužilaštvo BiH na izrečene prijetnje uopće nije reagiralo.

Ohrabreni šutnjom iz Tužilaštva, mediji u entitetu Republika Srpska bliski SNSD-u, ekspresno su krenuli sa realizacijom Kojićeve prijetnje.

Najprije je Glas Srpske objavio članak u kojem je objavio inicijale i mjesto prebivališta zaštićenog svjedoka M-16 u predmetu "Josipović i drugi", koji je pred Sudom BiH svjedočio da mu je Višković nudio novac za prekopavanje masovnih grobnica u Milićima.

Potom su mediji u RS-u, uključujući i RTRS otišli korak dalje, objavivši puno ime i prezime osobe za koju tvrde da je zaštićeni svjedok.

Tužilaštvo je tek nakon toga "formiralo predmet" o otkrivanju identiteta zaštićenog svjedoka, te objavilo da će "u vezi s tim izvršiti provjere".

Od tada je prošlo više od osam mjeseci, a Tužilaštvo Bosne i Hercegovine odbija saopćiti rezultate svog rada.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.