open-navfaktor-logo
search
Obrazovanje
Doktori, magistri, sportisti: Šta su po struci zastupnici u Skupštini KS
U skupštinskim klupama Kantona Sarajevo sjedi 35 zastupnika. Njih 30 pripada različitim političkim opcijama, dok pet zastupnika djeluje samostalno. 
08.03.2021. u 10:04
get url
text

Što se tiče kadrova Naroda i Pravde (NiP) u Skupštini KS, pojedini zastupnici još nisu stekli visoko obrazovanje. Arijana Memić je završila gimnaziju.

Zastupnica Danijela Kristić magistrirala je na Pravnom fakultetu u Travniku. Amra Junuzović-Kaljić koja je nedavno pristupila NiP-u, po zanimanju je ljekar, a Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, po struci viši sportski menadžer, diplomirao je na Fakultetu sporta i tjelesnog odgoja. Elvedin Okerić, predsjedavajući Skupštine KS, diplomirani je kriminalist, a Vedran Jakupović je magistar stomatoloških nauka.

Kada su u pitanju zastupnici iz Stranke demokratske akcije (SDA), svih osam zastupnika imaju visoko obrazovanje. Haris Zahirahić diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu, Mirza Čelik je magistar ekonomskih nauka. Mahir Dević je profesor pedagogije, a Smiljana Viteškić doktor medicine. Amra Hasagić je magistar na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Zastupnica Jasmina Biščević-Tokić magistrica je medicinskih nauka, specijalista medicine rada i sporta, a vrijedi napomenuti i da je prva žena u BiH sa licencom međunarodnog košarkaškog sudije FIBA i predstavnik je naše države na svim evropskim prvenstvima. Hamed Aljović je bachelor fizike, dok je njegov stranački kolega Sabahudin Delalić magistar trenera sporta.

Kada govorimo o Našoj stranci (NS) zastupnik Vibor Handžić je magistar politologije, njegova stranačka kolegica Vildana Bešlija po struci je diplomirani ekonomista, a Neira Dizdarević je magistar menadžmenta.

Zastupnica Saveza za bolju budućnost (SBB) Bilsena Šuhman je diplomirani farmaceut, Dževad Poturak je magistar ekonomije iz oblasti općeg menadžmenta. Zastupnik Zvonko Marić je magistar na Fakultetu političkih nauka, te je po zanimanju novinar.

Bibija Kerla, zastupnica DF-a, je ekonomski tehničar, Sead Milavica medicinski tehničar, dok je Senad Hasanović diplomirani politolog.

Od kadrova SDP-a u Skupštini KS, Igor Stojanović je profesor sociologije,Samir Suljević je bachelor građevinskog inžinjerstva. Zastupnica Jasna Duraković diplomirala je na Univerzitetu u Washingtonu, a njena stranačka kolegica Segmedina Srna-Bajramović diplomirala je na Fakultetu političkih nauka.

Jedini zastupnik u Skupštini KS ispred BOSS-a Haris Pleho je diplomirani ekonomista.

Što se tiče samostalnih zastupnika, i među njima ima onih sa samo srednjim obrazovanjem. To je Fahrudin Pecikoza, tekstopisac sa zvanjem elektrotehničara jake struje. Admela Hodžić po struci je magistar ekonomskih nauka, Damir Nikšić je magistar historije i umjetnosti. Skupštinski zastupnik Damir Marjanović doktorirao je na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu. Aljoša Čampara je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.