open-navfaktor-logo
search
Treća dob
Domovi za stara lica u BiH: Činimo sve da zaštitimo njihovo zdravlje, poštuju se sve mjere
U Hrvatskoj i Srbiji se proteklih dana otvorilo niz klastera u domovima za stara i iznemogla lica.
15.04.2020. u 07:57
get url
text

Situacija je veoma teška, radi se o najosjetljivijoj populaciji kada je u pitanju koronavirus. Kakva je situacija u ustanovama ovog tipa u Bosni i Hercegovini?

U Javnoj ustanovi Dom za stara lica u Zenici čini se sve kako bi korisnicima pružili najbolju njegu i zaštitu tokom vanrednog stanja.

- Život se odvija normalno. Zahvaljujući donatorima imamo dovoljno sredstava za dezinfekciju, zaštitnih maski, rukavica… - kaže Kemal Efendić, direktor ove ustanove.

Prema njegovim riječima, Dom za stara lica preduzeo je mjere još krajem februara.

- Tako smo 26. februara reducirali posjete, a u potpunosti su zabranjene 10. marta. Dva puta dnevno mjerimo temperature korisnicima, a jednom, i to prilikom dolaska na posao, našem osoblju.

Tri puta sedmično dolaze ljekari koji pregledaju korisnike usluga. U stalnom smo kontaktu s nadležnim higijensko-epidemiološkim službama.

Smanjili smo broj radnika u službama koje nisu primarno medicinske struke. Korisnicima smo zabranili izlazak izvan Doma – ističe Efendić.

Uprkos svemu tome, jedna medicinska sestra iz zeničkog doma je bila pozitivna na COVID-19.

- Da, ali se ona na vrijeme testirala i tako smo izbjegli širenje zaraze. Trenutno u ustanovi nemamo nikoga ko je pozitivan na COVID-19 – naglašava Efendić.

U Centru za stara i iznemogla lica u Mostaru su zbog pandemije koronavirusa uveli poseban režim rada.

-  Na snazi je sedmodnevni turnus rada za medicinske sestre, njegovateljice, spremačice i ostale prateće službe.

Prilikom dolaska na posao testiraju se svi uposlenici – kaže Mirza Drežnjak, direktor Centra za stara i iznemogla lica u Mostaru.

Kako kaže, imaju određenih problema u procesu nabavke sredstava za dezinfekciju, zaštittnih maski, rukavica…

- Dobili smo manje nego što smo tražili od dobavljača. Još nismo dobili obećane količine od kantonalnih institucija, odnosno Federalne uprave civilne zaštite. Zato koristimo vlastita sredstva – govori Drežnjak i naglašava:

-  Našim korisnicima nije dopušteno napuštanje doma, onaj koji to slučajno uspije uraditi, ne može se više vratiti u ustanovu.

Bilo im je teško za Uskrs što nisu mogli primati posjete ili nakratko napustiti dom, ali to je sve za njihovo dobro.

Gerontološki centar u Sarajevu zabranio je je još prije dva mjeseca posjete korisnicima.

- Činimo sve kako bi zaštitili njihovo zdravlje. Imamo svu neophodnu zaštitnu opremu, hrana se dostavlja direktno u sobe. Imamo osiguranu zdravstvenu službu jer većina ljudi u ustanovi su hronični bolesnici.

Mogu izlaziti u dvorište uz pridržavanje mjera o udaljenosti. Socijalni radnici stalno razgovaraju s korisnicima kako bi im olakšali ove dane.

Kontakte s porodicima ostvaruju telefonom i internetom, do boljih  vremena – kaže Fuad Cuplov, stručni saradnik u Gerontološkom centru u Sarajevu.

Prošle sedmice ovu ustanovu posjetili su Jasna Agić, ministrica za rad i socijalnu politiku u Vladi Kantona Sarajevo i epidemiolog  dr. Željko Ler.

-  Drago nam je da je uvaženi stručnjak, kakav je sigurno dr. Ler bio zadovoljan svim poduzeim mjerama protiv koronavirusa.

Preostaje nam da jedan dio objekta uredimo za izolatorij, jer moramo biti spremni na sve opcije – ističe Cuplov.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.