open-navfaktor-logo
search
Državni delegat
Đonlagić: Državna koalicija postoji samo "na papiru", Trojka u vlast ušla zbog fotelja
AUTOR: Fena
30.05.2024. u 22:24
get url
text
Dženan Đonlagić
Dženan Đonlagić
 Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dženan Đonlagić (DF) komentirao je tokom gostovanja na Federalnoj televiziji prijedlog Kluba Bošnjaka za izmjene i dopune Poslovnika, ali i koaliciju na državnom nivou.
- Prije dva mjeseca smo imali prijedlog zakona o Ustavnom sudu za koji duboko vjerujemo da je protuustavan. Aktuelni Poslovnik je omogućavao da delegat izbjegne Ustavnopravnu komisiju ako ga predloži po hitnom postupku i želimo otklonitu tu mogućnost, da izmjenom Poslovnika svaki sadržaj teksta zakona ide na mišljenje Ustavnopravnoj komisiji da se utvrdi da li je sadržaj zakona u skladu s Ustavom. Ono što smo imali predloženo vezano za zakon o Ustavnom sudu duboko razvaljuje kompoziciju Ustavnog suda BiH, njegov način odlučivanja, što nije zakonska materija nego je ustavna. Zapravo želimo pokazati da ono što smo imali određene spinove od vladajuće koalicije da Klub Bošnjaka blokira Dom naroda, pokazujemo da to nije slučaj – rekao je Đonlagić.
Smatra da je napuštanje sjednice bilo jedina ispravna odluka, te da nije u pitanju bila nikakva blokada, kao i da ono što je bilo predloženo duboko ide u "razvaljivanje Ustavnog suda BiH, a to je nešto što nisu mogli dopustiti".
Od sjednice u ponedjeljak očekuje da se izglasaju izmjene poslovnika, jer, kako je kazao, one su korisne svima.
- Da izbjegnemo situacije da nemamo mišljenje Ustavnopravne komisije da li je bilo koji sadržaj zakona u skladu sa Ustavom ili ne. Ne znam kakva će biti odluka Kluba srpskog naroda imajući u vidu da je Dodik najavio blokadu institucija BiH, u smislu da delegati SNSD-a neće učestvovati u procesu odlučivanja ukoliko to nije u interesu Republike Srpske – naveo je.
Smatra da koalicija na državnom nivou postoji samo "na papiru", ali da u funkcionalnom smislu i u smislu ispunjenja obećanja apsolutno ne postoji.
- Mjesecima nema zakona od Vijeća ministara. politke SNSD-a i HDZ-a su jasne već godinama, a strankama Trojke zamjeram što su evidentno ušle u državnu koaliciju i generalno u vlast samo zbog fotelja. Ispostavilo se da od svih njihovih obećanja nema ništa. Ilustracija svega toga je da ulazimo u šesti mjesec bez redovnog budžeta institucija BiH. U ovom trenutku država nema budžet, šaljemo vrlo lošu sliku, narušavamo imidž države, a neozbiljno je i prema institucijama EU. Sada su u pitanje dovedena i određena sredstva koja je BiH mogla povući iz fondova - stav je Đonlagića.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.