open-navfaktor-logo
search
O raspodjeli prihoda
Đonlagić: Potrošači u FBiH spašavaju finansijsku dubiozu Dodikovog režima u RS-u
Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dženan Đonlagić (DF) komentirao je današnju odluku Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, kojim je za jedan posto veći priliv sredstava u budžet bh. entiteta Republika Srpska.
04.09.2023. u 17:28
get url
text

VEZANI TEKST - Upravni odbor UIO usvojio odluku o poravnanju: RS-u više novca od indirektnih poreza

Kako je naveo, potrošači u FBiH spašavaju finansijsku dubiozu Dodikovog režima u RS-u.

- Ovo potrošači treba da znaju šta u praksi znači glasanje za današnju odluku o raspodjeli indirektnih poreza za period juli, august, septembar 2023. Predstavnici FBiH (Premijer i Ministar finansija), koji sjede u UO UIOBiH, su glasali da budžet RS-a dobije više novca nego je to bilo u prethodnom razdoblju. Današnja odluka o raspodjeli indirektnih poreza nam govori da je u praksi krajnja potrošnja u KM veća u RS-u nego u FBiH - naveo je Đonlagić.

Dodao je kako u praksi to znači da su plaće, penzije, broj turista, promet roba i usluga, kupovna moć, veće kod potrošača/stanovnika u RS-u.

- Da li je ovo moguće? Vjerujem da nije! Ekonomske regije Sarajeva, Tuzle, Zenice, Mostara, Bihaća, prema ovoj odluci, prometuju i kupuju manje roba i usluga krajnje potrošnje od regija Banja Luka, Doboj, Trebinje, Bijeljina. Ako pogledamo promet samo jedne vrste robe, recimo nafte i naftnih derivata, potpuno sam siguran da je uplata iz FBiH veća nego ovi utvrđeni koeficijenti. Treba provjeriti ovaj uzorak kod nafte, pa vidjeti može li se kreirati trend krajnje potrošnje? - naveo je Đonlagić, te dodao:

- Je li sada jasno zašto je Dodik žurio da po svaku cijenu završi imenovanje svojih kadrova za Ministra finansija BiH i direktora UIOBiH? Sada je sebi stvorio institucionalne uslove da se ovaj trend rasta koeficijenta za RS nastavi i u narednim periodima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.