open-navfaktor-logo
search
Član PUO KCUS-a
Dragan Stevanović o imenovanju Gavrankapetanovića: Trakavica se nastavlja...
Komisija tvrdi da postoji "tehnička greška" u samom konkursu pa će to vjerovatno biti razlog za nastavak trakavice, kaže Stevanović
AUTOR: Faktor
14.05.2024. u 22:02
get url
text
Dragan Stevanović
Dragan Stevanović
Nakon što je Komisija Vlade Federacije pregledala dokumentaciju u vezi sa imenovanjem prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića za generalnog direktora KCUS-a te utvrdila da su  nađene tehničke greške u konkursu, oglasio se i član privremenog Upravnog odbora (PUO) KCUS-a.
- Dokumentacija prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čuvenom konkursu je potpuno ispravna, tvrdi komisija Vlade, a što sam znao od početka (šta će sada branioci lika i djela ministra Rimca komentarisati, baš me interesuje i čekam sa nestrpljenjem). E ta ista komisija tvrdi da postoji "tehnička greška" u samom konkursu pa će to vjerovatno biti razlog za nastavak trakavice.
U suštini prava greška nije tehnička i u organizaciji je KCUS-a. Da pojasnim. U nadležnom sudu KCUS je registrovan kao javna ustanova čiji su osnivači Predsjedništvo RBiH i Skupština grada Sarajeva (dva organa koja trideset godina ne postoje).
Donošenjem Zakona o zdravstvenoj zaštiti u FBiH 2010. precizirano je ko i kako može osnovati javnu zdravstvenu ustanovu pa i KCUS. Za 14. godina nikad nije donešen osnivački akt o osnivanju UKCS a kantoni "osnivači" koji nisu donijeli akt o osnivanju i sporazum o međusobnim osnivačkim pravima uredno delegiraju članove u UO i upravljaju KCUS-om (bez zakonske osnove).
Statut KCUS-a na koji je saglasnost dalo Ministarstvo zdravlja nema pravnu snagu jer nema na Zakonu propisanoj osnovi osnivača/ce i nije usklađen sa zakonom - kazao je Stevanović pa dodao:
- Na prvoj sjednici PUO sam ukazao na ovo i tražio da nadležni (Vlada FBiH i vlade kantona suosnivača) postupe po zakonu. Nisu do danas. a nisu već 14 godina ni prethodne vlade.
Toliko o "tehničkoj grešci" u konkursu i razlogu za nastavak trakavice oko izbora generalnog direktora KCUS-a. Greška nije tehnička nego sistemska i nije do PUO - poručio je Stevanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.