open-navfaktor-logo
search
Obilježen Svjetski dan
Druženje pacijenata sa multipla sklerozom i ljekara u KCUS-u: Adekvatna i pravovremena terapija od presudnog značaja
Multipla skleroza (MS) je hronična autoimuna bolest srednjeg nervnog sistema kod koje dolazi do propadanja ovojnice koja obavija nervna vlakna, a posljedica toga je upalna reakcija
AUTOR: Faktor
31.05.2024. u 14:57
get url
text
U povodu obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze u Institutu za NIR Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) upriličeno je druženje s pacijentima, u okviru kojeg je održan niz predavanja u vezi s nastankom, dijagnostikom i liječenjem ove bolesti.
Multipla skleroza (MS) je hronična autoimuna bolest srednjeg nervnog sistema kod koje dolazi do propadanja ovojnice koja obavija nervna vlakna, a posljedica toga je upalna reakcija.
Dostupno 11 imunomodulatora
Osnovno obilježje ove bolesti je stvaranje "demijeliniziranih plakova" na mjestima u mozgu ili u leđnoj moždini gdje je došlo do oštećenja ovojnice, a često je zahvaćen i vidni nerv.
Posljedica oštećenja ovojnice nerva je usporenje ili blokada prijenosa nervnog impulsa između nervnih stanica, a samim time i poremećaj različitih funkcija u srednjem nervnom sistemu.
Druženju i predavanjima prisustvovao je i predsjedik Udruženja oboljelih od multiple skleroze KS, Gordan Muzurović koji je naglasio da ovo Udruženje ima odličnu saradnju sa ljekarima Klinike za neurologiju KCUS-a, ali da su ljekari ponekad limitirani u liječenju pacijenata zbog nedostatka adekvatne terapije.
- Iako još imamo značajnih problema u smislu adekvatne nabavke i plasiranja terapije, moram istaći da u odnosu na prije 10 godina bilježimo i određene pomake. Nekada smo imali dostupna samo dva imunomodulatora, dok ih danas imamo 11 na raspolaganju. Mi imamo dobre ljekare koji odlično rade svoj posao, ali je od najvećeg značaja pravovremeno plasiranje terapije, na koje ljekari nekada nemaju mogućnost utjecaja uslijed nedostatka lijekova. Donosioci odluka od kojih zavisi budžet za nabavku lijekova, kao i prateće procedure, moraju imati mnogo više razumijevanja kada je ova oblast u pitanju. Puno su manji troškovi liječenja ako na vrijeme započnemo proces, nego ako osoba uđe u stanje značajnog pogoršanja kada su potrebni dodatni napori, ali i značajnija sredstva - kazao je Muzurović.
Ilda Hanić se od multiple skleroze liječi od 2014. godine, a prvi simptomi oboljena počeli su mnogo ranije.
- Umor sam pripisivala poslu, jer sam kao vojnik Oružanih snaga BiH često bila izložena zahtjevnim zadacima, noseći čizme i ostalu opremu od koje se čovjek dodatno umara. Međutim, vremenom su simptomi bili sve izraženiji dok nisam počela gubiti ravnotežu i pala, kada mi je ustanovljena multipla skleroza i aktivne lezije. Od tada traje moja borba. Tri i po godine sam bila na listi za čekanje lijeka, a s obzirom na to da od pravovremene terapije zavisi dalje širenje lezija sama sam u tom periodu kupovala lijekove. Danas je puno lakše, svakih šest mjeseci primam terapiju. To nije lijek koji liječi multiplu sklerozu, ali održava stanje u stabilnijoj fazi da ne dođe do većeg pogoršanja, odnosno značajno goreg stanja - kazala je Ilda.
Liječenje kompleksno
VD šefica Klinike za neurologiju KCUS-a, prof. dr. Selma Šabanagić-Hajrić pojašnjava da je liječenje multiple skleroze kompleksno i obuhvata tretman akutnih pogoršanja, specifičnu terapiju koja modulira tok bolest i tretman različitih simptoma.
- Na Neurološkoj klinici KCUS-a trenutno na aktivnom liječenju specifičnom terapijom za multiplu sklerozu imamo 430 pacijenata, od ukupno 784 pacijenta koliko ih ima na nivou Federacije BiH. Nažalost, broj oboljelih od multiple skleroze u stalnom je porastu. Ova bolest se naziva i bolest sa hiljadu lica zbog prisustva velikog broja različitih simptoma koji je karakterišu, uključujući smetnje vida, vrtoglavice, slabosti i trnjenja u rukama i nogama i cijelom tijelu, smetnje održavanja ravnoteže, kontrole sfinktera. Bolest ima karakteristične obrasce sa pogoršanjima (relapsima) i poboljšanjima (remisijama) ali postoje i rijeđi oblici kod kojih je prisutno progresivno pogoršanje od samog početka. Sa razvojem specifične imunomodulirajuće terapije (DMT) i imunorekonstitucijske terapije (IRT) omogućeno je uspješno moduliranje toka bolesti kod velikog broja pacijenata, posebno u slučajevima ranog započinjanja terapije što je jedan od najvažnijih ciljeva - kazala je Šabanagić-Hajrić.
Savremeni dijagnostički kriteriji, koji se zasnivaju na karakterističnoj kliničkoj slici te neuroradiološkoj i imunološkoj dijagnostici, uključujući analizu cerebrovaskularnog likvora, u potpunosti se provode na Neurološkoj klinici KCUS-a što omogućava pravovremenu i preciznu dijagnozu bolesti u skladu sa svjetskim kriterijima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.