open-navfaktor-logo
search
Državni parlament
Dunović: Nisam legitiman Srbin za Marinu Pendeš iz HDZ-a i Jasmina Imamovića iz SDP-a
Sjednica Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prekinuta je danas nakon što zasjedanje napustili Sredoje Nović iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Darko Babalj iz Srpske demokratske stranke (SDS). Ovo je za Faktor potvrdio član komisije Milan Dunović iz Demokratske fronte (DF), koji kaže da nije bilo nikakvog razloga za prekid sjednice jer je na sjednici ostao on, kao predstavnik srpskog naroda.
05.04.2023. u 16:28
get url
text

- Da bi se odlučivalo potrebno je da na sjednici bude barem jedan pripadnik svakog od naroda. Pošto sam ja ostao, odluke su se mogle donositi, međutim zamjenica predsjednika Komisija Marina Pendeš iz HDZ-a je rekla "da smatra da uvjeta za sjednicu nema, iako je Dunović tu". Pendeš je onda na neki način zaprijetila da će napustiti sjednicu te je predsjedsjedavajući Jasmin Imamović prekinuo zasjedanje, što pokazuje da se složio s Marinom Pendeš - ispričao je Dunović.

Razmirice su počele prilikom dopuna dnevnog reda.

- Imali smo dvije dopune dnevnog reda. Kemal Ademović (NiP) tražio je dodatne kontrole prilikom prevencije pranja novca što su svi podržali. Sredoje Nović je tražio od Ministarstva odbrane BiH da se preispita da li je i ako jeste, na osnovu čega, dodijeljeno priznanje Udruženju 7. muslimanske brigade. Tu nije bilo većine zbog čega su ta tačka nije dodata na dnevni red - pojasnio je Dunović.

On dodaje da je sekretarka, prilikom glasanja za Novićevu incijativu, pojasnila da je za usvajanje dovoljna prosta većina prisutnih i najmanje po jedan glas pripadnika svakog od konstitutivnih naroda.

- Za Marinu Pendeš i Jasmina Imamovića ja očito nisam legitiman predstavnik Srba. Tako da na sjednici nije ni usvojen dnevni red, nego je prekinuta prije glasanja o tome. Za Marinu Pendeš ja znam da nisam legitiman, ali sam danas saznao da nisam ni za gospodina Imamovića. To je nešto novo - uaključio je Dunović.

Nović je, javlja Fena, u okviru obrazlaganja svog prijedloga rekao da ovih dana "vrvi u sredstvima informiranja od prepucavanja između različitih političkih opcija o tome da li je ili nije dodjeljeno neko priznanje Udruženju 7. muslimanske viteške brigade iz Zenice od strane Oružanih snaga BiH".

- Ne želim da se informiram iz sredstava javnog informiranja jer mislim da je prirodno da ova komisija bude potpuno informirana u vezi s tim - kazao je Nović.

Član Komisije Šerif Špago iz Stranke demokratske akcije (SDA) je kazao da se ne slaže s tim da se bave ovakvim pitanjima koja, kako je kazao, nisu suštinska i da na nivou zajedničke komisije oba doma raspravljaju o pitanju koje se može riješiti u okviru Oružanih snaga i Ministarstva odbrane.

Prilikom glasanja o Novićevom prijedlogu, četiri člana komisije su bila "za" uvrštavanje u dnevni red, tri člana komisije su bila protiv, a dva suzdržana, tako da nije uvršten u dnevni red.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.