open-navfaktor-logo
search
Značajan iskorak
Duplo više nego prošle godine: U FBiH od početka godine urađeno 14 transplantacija bubrega i rožnice
Prema evidenciji Centra za transplantacijsku medicinu, u razdoblju januar - juli 2023. godine, u transplantacijskim centrima u Federaciji BiH, realizirane su četiri kadaverične transplantacije bubrega, četiri kadaverične transplantacije rožnice i šest transplantacija bubrega od živih donora.
23.07.2023. u 20:42
get url
text

Kazala nam je to Olivera Tadić, direktorica Centra za transplantacijsku medicinu, dodajući da su u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla urađene tri kadaverične transplantacije bubrega, jedna kadaverična transplantacija rožnice i četiri transplantacije bubrega od živih donora, dok je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) urađena jedna kadaverična transplantacija bubrega, tri kadaverične transplantacije rožnice i dvije transplantacije bubrega od živih donora.

Podizati svijest o značaju doniranja organa

Tadić dodaje "da navedeni podaci govore da je napravljen značaj iskorak u odnosu na 2022. tokom koje je realizirano ukupno sedam transplantacija bubrega, i to od živih donora".

 

Olivera Tadić (u sredini)

- Oblast transplantacijske medicine je u cijelosti pravno regulirana, donijeti su svi podzakonski akti koji omogućavaju da se program transplantacije u Federaciji BiH provodi neometano i u skladu sa etičkim i stručnim standardima, kao i evropskim smjernicama i EU direktivama. Uspostavljen je organizacijski okvir za provedbu programa transplantacije, prepoznate uloge, obaveze i odgovornosti svih sudionika programa, odnosno ministarstva, zdravstvenih ustanova, bolničkih koordinatora, zavoda zdravstvenog osiguranja, kao i drugih sudionika programa. Program transplantologije kao jedan od prioritetnih najsloženijih oblika zdravstvene zaštite finansira se iz sredstava federalnog Fonda solidarnosti, a čime su obuhvaćeni i troškovi rada cijelog medicinskog tima koji učestvuje u transplantacijskom programu. Iz navedenog je evidentno da su stvorene pravne, organizacijske i finansijske pretpostavke za neometanu provedbu programa transplantacije u kliničkim zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH - navodi Tadić.

Međutim, podatak da su u razdoblju septembar 2014. - juli 2023. obavljena 83 razgovora sa porodicama osoba kojima je utvrđena moždana smrt, te dobijena 24 pristanka porodica za darivanje organa i tkiva, govori, kako kaže Tadić, da je neophodno unaprijediti edukacije zdravstvenih profesionalaca koji učestvuju u ranom prepoznavanju i identifikaciji donora, utvrđivanju moždane smrti i razgovoru sa porodicama, kao i kontinuirano provoditi aktivnosti na podizanju svijesti javnosti o značaju doniranja organa i tkiva u svrhu liječenja.

U FBiH na transplantacije čeka 306 pacijenata

- Za uspostavu kvalitetnog i učinkovitog donorskog programa - prikupljanja organa od osoba kojima je, shodno medicinskim kriterijima, utvrđena moždana smrt, kao i programa kadaverične transplantacije u FBiH, potrebno je i da kliničke zdravstvene ustanove koje obavljaju transplantacijsku djelatnost prepoznaju transplantacijsku medicinu kao jedan od prioriteta u svom radu, te poduzmu dodatne mjere kako bi imenovanim bolničkim koordinatorima i drugim zdravstvenim profesionalcima, koji učestvuju u programu transplantacije, omogućili neometan rad - kazala je Tadić.

Prema evidenciji Centra za transplantacijsku medicinu, trenutno je na federalnu listu čekanja za presađivanje bubrega upisano 225 pacijenata, za presađivanje jetre 35, srca 25 i rožnice 21 pacijent.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.